Rundveehouderij

Nieuws 1020 x bekeken

Labmedewerkers getraind voor lumpy skin disease

Het Internationale Nucleaire Energie Agentschap (IAEA) start een trainingsprogramma waarbij Europese labmedewerkers nucleaire technieken leren om ‘lumpy skin disease’ bij runderen op te sporen. De in Wenen gevestigde organisatie werkt daarbij samen met de Wereldvoedselorganisatie (FAO) van de Verenigde Naties.

De ziekte leidt tot schade aan de huid en heeft effect op de melk-, rundvlees- en leerproductie. Het trainingsprogramma wordt opgezet op dringend verzoek van lidstaten, aldus de organisaties. Lumpy skin disease kwam decennialang veel voor in Afrika in Azië, maar niet in Europa. Dat veranderde in 2013 toen de ziekte voor het eerst werd vastgesteld in Turkije.

Groot risico

Sindsdien heeft het virus zich verspreid in naar Griekenland, Servië, Bulgarije, Macedonië, Albanië en Montenegro. De risico’s zijn groot, aldus de FAO, want de EU telt circa 87 miljoen runderen. Bovendien missen Europese laboratoria de expertise de ziekte op te sporen.

“Lumpy skin disease werd altijd als exotisch beschouwd in Europa”, aldus Giovanni Cattoli, het hoofd van een gezamenlijk FAO/IAEA-laboratorium, in een persbericht. “Daarom zijn veel laboratoria in de regio niet toegerust om het op te sporen, of om de verschillen te zien tussen verschillende stammen.”

Verspreiding stoppen

De FAO en IAEA bieden labmedewerkers nu een twee weken durende cursus aan die plaats zal vinden bij het gezamenlijke laboratorium in Seibersdorf in Oostenrijk. Als lumpy skin disease vroeg wordt vastgesteld kan de verspreiding worden gestopt door dieren af te maken of veevervoer te beperken. Het virus verspreidt zich door direct contact met geïnfecteerde dieren en besmette producten, maar ook door vliegen en teken.

Of registreer je om te kunnen reageren.