Rundveehouderij

Nieuws 1201 x bekeken

Laagste aantal mastitisverwekkers in nieuw zand

Nieuw zand bevat de minste mastitisverwekkers en verlaagt daarmee het risico op mastitis bij melkkoeien.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek van onder anderen Pamela Ruegg van de universiteit van Wisconsin in Madison. In het onderzoek zijn nieuw zand, gerecyceld zand, diepstrooisel droge mest en een matras bedekt met een dunne laag droge mest met elkaar vergeleken. De bacteriën uit monsters genomen uit de bedding zijn geteld evenals die van de speenhuid vóór en na reiniging van de uier.

Nieuw zand bevat laagste aantal streptokokken

De aantallen streptokokken zijn vergelijkbaar. De aantallen streptokokkenachtigen zijn in diepstrooisel het hoogst en in nieuw zand het laagst. De aantallen gramnegatieve bacteriën op de tepelhuid vóór reiniging zijn lager dan de streptokokkenachtigen, maar het laagst in nieuw zand. De aantallen coliformen en klebsiella waren lager dan de detectiegrens, behalve die voor diepstrooisel.

Belang goede voorbehandeling spenen staat voorop

Er is een duidelijke correlatie tussen de aantallen bacteriën in de bedding en op de tepelhuid vóór reiniging. Starten met een laag beginaantal bacteriën vermindert het risico op mastitis door de lagere besmettingsdruk. Ondanks dat er meer streptokokkenachtige bacteriën gevonden zijn in de diepstrooiselbedding met droge mest, is er geen verschil in de mastitisincidentie tussen de soorten bedding vastgesteld. Dat wordt toegeschreven aan de desinfectie van de spenen voor het melken, wat alle aantallen bacteriën sterk verminderd. Dat laat dus het belang van een goede voorbehandeling zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.