Rundveehouderij

Nieuws 1431 x bekeken 1 reactie

Kroatië vaccineert runderen preventief tegen LSD

Kroatië vaccineert rundvee als eerste EU-lidstaat preventief tegen lumpy skin disease (LSD), een ernstige veeziekte die sinds 2013 in Europa oprukt.

De operatie begint in Oost-Oekraïne. EU-wetgeving stond aanvankelijk vaccinatie alleen toe in landen waar LSD voorkomt, en dan alleen nog in de betrokken regio. Het virus verspreid zich echter zo snel dat de regels zijn verzacht. Eerder kregen het door LSD-getroffen Griekenland en Bulgarije al het recht in heel het land te vaccineren. Kroatië zegt toestemming te hebben van de Europese Commissie.

Middel alleen te gebruiken in noodgevallen

Bij de vaccinatie wordt een Zuid-Afrikaans middel gebruikt dat in principe niet is toegelaten in de EU. Maar EU-lidstaten mogen in noodgevallen niet-toegelaten middelen gebruiken. Kroatië telt ruim 420.000 runderen.

LSD zorgt voor bulten bij de runderen en kan de kwaliteit van melk, rundvlees en leer die het dier oplevert, aantasten.

Eén reactie

  • el

    Voorkomen is beter dan genezen!

Of registreer je om te kunnen reageren.