Foto: Ronald Hissink RundveeNieuws

Hoge spotmarkt en lage fabrieksprijs maakt boeren wanhopig

Het grote verschil van rond 9 cent tussen de spotmelkprijs en de uitbetaalde melkprijs maakt veel boeren in Noordwest-Duitsland wanhopig. Een aantal overweegt de melklevering aan de coöperatie te stoppen en aan de handel te leveren.

Dit melden zuivelhandelaren. Veel boeren in het noordwesten van Duitsland ontvangen slechts 20 cent per kilo voor de melk, bij DMK en sommige andere kleine verwerkers. Dit is ver onder de kostprijs, waardoor veel boeren financieel klem zitten. Een aantal van hen overweegt daardoor extreme stappen te zetten. Ze willen de leveringsplicht aan hun coöperatie of verwerker aan de laars lappen en de spotmarkt opgaan, zo vertellen ze handelaren. Of die ook op de aanbiedingen ingaan, is niet duidelijk.

De boeren voelen zich te meer gedrongen omdat er nog weinig zicht is op werkelijk betere prijzen.

Melk met lage vetgehaltes

Verwerkers als DMK zitten vast aan eerder afgesloten leveringscontracten op zeer laag niveau en hebben ook nog eens te maken met een teruglopende melkaanvoer en melk met lage vetgehaltes. Doordat melkveehouders uit kostenoverwegingen weinig meer bijvoeren, lopen de gehaltes in de melk hard achteruit. In Nederland is het gemiddelde gezakt van 4,2% naar 4,11%, in Duitsland is het van 4% naar 3,9% tot 3,8% gegaan en in België en Frankrijk zijn de gehaltes vaak nog lager.

Gevolg hiervan is weer dat verwerkers op de vrije markt product duur moeten bijkopen om hun contracten te kunnen nakomen. Dit maakt meer betalen aan de leden extra lastig.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin