Grote spreiding gehaltes in mestmonsters - Foto: Wick Natzijl RundveeNieuws

Grote spreiding gehaltes in mestmonsters

Analyses van rundveemestmonsters laten een grote spreiding zien in de hoeveelheid stikstof en fosfaat. Deze lopen uiteen van 2,9 tot 5,0 kilo stikstof per ton en van 0,9 tot 2,8 kilo fosfaat per ton.

De grote spreiding blijft ook bestaan nadat de mestmonsters zijn gestandaardiseerd. Dit blijkt uit onderzoek binnen het praktijknetwerk ‘Waarheen met Ammoniak op Veen’, waaraan zo’n veertig bedrijven hebben deelgenomen.

Verband tussen voerbenutting en mestsamenstelling

In de praktijk is het belangrijk om bij de bemesting rekening te houden met deze afwijkingen in gehalten, constateren de onderzoekers. In de Kringloopwijzer is de mineralenbenutting goed af te lezen aan het kengetal ‘efficiëntie voeding’. Van de veertig bedrijven is dit kengetal vergeleken met de gestandaardiseerde gehalten in mest. Ondanks veel spreiding is er een duidelijk verband tussen de voerbenutting en de mestsamenstelling. Hoe hoger de benutting, hoe lager de gehaltes in de mest.

De spreiding is te verklaren omdat de efficiëntie berekend wordt over het hele jaar en de gehele veestapel, terwijl de mestmonsters vooral afkomstig zijn van mest van melkvee in de wintermaanden.

Voeren op maat beperkt ammoniakuitstoot

In het netwerk wordt geconstateerd dat voeren op maat de ammoniakuitstoot met succes beperkt. Zo komt er minder stikstof in de mest en zal ook minder ammoniak vervluchtigen. Maatregelen in de stal en bij het aanwenden van mest met water zorgen ervoor dat de stikstof in de mest optimaal bij de plant komt.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin