Foto: Ruud Ploeg RundveeNieuws

PvdD: LTO-plan fosfaatreductie is koeienoffer

Gezonde koeien dreigen opgeofferd te worden nu de politiek veel te laat inziet dat de ongeremde groei van melkveebedrijven voor niemand goed is. Dat zegt Eerste Kamerlid Niko Koffeman van de Partij voor de Dieren in dagblad Trouw.

Over het plan van LTO om de EU-crisisgelden in te zetten voor het verkleinen van de melkveefosfaatproductie zegt Koffeman in Trouw dat het voorstel is om met EU-subsidie minstens 75.000 koeienoffers te brengen. Hij verwijst hiermee naar de slachtpremie van €300 per dier die LTO voorstelt. “Nadat de gevestigde partijen de blik eerst afgewend hebben, zullen ze nu hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor het feit dat 75.000 gezonde koeien geofferd dreigen te worden op het altaar van de economie”, vindt Koffeman.

‘Melkveesector serieus onder de loep nemen’

De PvdD-senator zegt dat het huidige systeem ten koste gaat van boeren, volksgezondheid, dierenwelzijn en de belangen van de komende generaties. Hij vindt het tijd dat de melkveesector serieus onder de loep genomen wordt. “Elk klimaatbeleid, elk milieubeleid, elk biodiversiteitsbeleid en elk gezondheidsbeleid is ongeloofwaardig zolang de melkveesector miljarden gemeenschapsgeld ontvangt uit Brussel. De politiek zou zich moeten richten op blijvende verkleining van de veestapel”, vindt Koffeman.

Beheer
WP Admin