Rundveehouderij

Nieuws 6316 x bekeken 12 reacties

PvdD: LTO-plan fosfaatreductie is koeienoffer

Gezonde koeien dreigen opgeofferd te worden nu de politiek veel te laat inziet dat de ongeremde groei van melkveebedrijven voor niemand goed is. Dat zegt Eerste Kamerlid Niko Koffeman van de Partij voor de Dieren in dagblad Trouw.

Over het plan van LTO om de EU-crisisgelden in te zetten voor het verkleinen van de melkveefosfaatproductie zegt Koffeman in Trouw dat het voorstel is om met EU-subsidie minstens 75.000 koeienoffers te brengen. Hij verwijst hiermee naar de slachtpremie van €300 per dier die LTO voorstelt. "Nadat de gevestigde partijen de blik eerst afgewend hebben, zullen ze nu hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor het feit dat 75.000 gezonde koeien geofferd dreigen te worden op het altaar van de economie", vindt Koffeman.

'Melkveesector serieus onder de loep nemen'

De PvdD-senator zegt dat het huidige systeem ten koste gaat van boeren, volksgezondheid, dierenwelzijn en de belangen van de komende generaties. Hij vindt het tijd dat de melkveesector serieus onder de loep genomen wordt. "Elk klimaatbeleid, elk milieubeleid, elk biodiversiteitsbeleid en elk gezondheidsbeleid is ongeloofwaardig zolang de melkveesector miljarden gemeenschapsgeld ontvangt uit Brussel. De politiek zou zich moeten richten op blijvende verkleining van de veestapel", vindt Koffeman.

Laatste reacties

 • parnas

  Dit hele gebeuren had kunnen worden voorkomen als de senators beter bij de les waren. Dit kon je al aan zien komen 2 jaar voor afschaffing van melkquotum.
  Er werd door sommige lieden tegen de klippen op gemolken de boete van de superheffing voor lief nemend. Deze lieden hebben het voor de hele sector verpest en worden nu met goud beloond om hun ook nog de meeste fosfaat rechten toe te kennen. Bovendien heeft het rijk, de provincie , de gemeentes en natuurorganisaties door hun onwaarschijnlijke grond honger er voor gezorgd dat degene die uitgekocht werden megabedrijven konden opzetten. Degene die hier niet van heeft kunnen profiteren zijn ook bijna allemaal degene die niet voor de fosfaat overschot hebben gezorgd. Dit hele mismanagement van de regering levert alleen maar verliezers op. RVO kan nu zijn dienst eens goed bewijzen door alle vergunningen en gesjoemel met dier aantallen rond 2 juli eens goed onder de loep te nemen. Overbevolkte stallen , geen goede vergunningen e.d. eens goed per bedrijf te bekijken en dan pas rechten afgeven. En anders terugvallen op quotum dat per 1 april 2015 op naam toegekend zou worden en daar de fosfaatrechten op uit te delen. Moet je eens zien wat er dan gaat gebeuren.
  Dan komen we waarschijnlijk weer dicht bij de landelijke fosfaatnorm.
  De vervuiler gaat dan waarschijnlijk betalen.

 • agratax(1)

  @parnas. Ik ben het met je eens. Laat niet de goedwillende opdraaien voor de vervuilers. Als we de weg van de PvdD moeten volgen, weet ik niet hoe we zonder inperken van het aantal koeien tot minder fosfaat komen. Moeten de koeien van nature uit de tijd raken, zijn we nog jaren met een fosfaat overschot belast en een niet mis te verstaan financieel gevolg. Koeien die we niet mogen vervangen, die dus niet weer mogen werpen en daardoor droog komen te staan en ruimen van de PvdD niet ethisch is en dus niet mag. Deze dieren vreten en schijten wel kennelijk ontgaat deze natuurlijke behoefte aan de heer Koffeman.

 • gvanlaar

  Parnas goed verwoord!! Ben het helemaal met je eens! Al die grote groeiers moeten nu ook maar groot inleveren! Ook al hebben ze er een grote stal voor gebouwd...! Eigen risico! Je wist dat de overheid met aanvullende beperkingen zou komen als we over het P plafond zouden gaan. Nu zijn de P rechten bijna een feit en moet iedereen iets inleveren ook degene die het niet heeft veroorzaakt! Hoe krom kan het zijn!!

 • bargman

  Helemaal mee eens, waarom nu weer de grote groeiers van de laatste jaren weer ontzien, iedereen kon zien aankomen dat dit niet goed zou gaan! Allemaal melkveehouders die snel wilden verdubbelen, want anders had je de boot gemist, nou en wat hebben we nu melk teveel, slechte prijzen en p plafond overschrijding! Jammer dat vooral de lto altijd voor de grote groeiers is, mensen hadden we het quotum maar gehouden!

 • awhurenkamp1

  ik zit nog steeds te wachten op een pardon <van n.z.o. Brussel . den Haag. en niet vergeten L.T.O. hetmoest gebeuren >er is genoeg voor gewaarschuwd maar die dat deden waren toch geen ondernemers.nou niks is minder waar, De boboos laten vele mensen in de zorgen achter...

 • Jan van het Zand

  Ter herinnering: De superheffing heeft 31 jaar geduurd. Duidelijk is er in die periode aangegeven, dat de melkveehouderij zich kan voorbereiden op de periode daarna zonder melkquotering. Intussen heeft Brussel op aangeven van onze organisaties een fosfaatplafond per sector laten instellen. Dat was niet bij iedereen bekend. Maar tevens is ook duidelijk, dat het plafond tijdelijk is overschreden. Nu lijkt alsof dat plafond heilig is geworden. En dat is het helemaal niet. Maar ja, daar wordt nu wel op gestuurd. En dan alsof we niet genoeg regels hebben, duwen we de boeren nog maar een stelsel van fosfaatrechten door de keel. Nergens in Europa, maar wel in Nederland. Je kan dat ook dat even aanzien en kijken of dat ook in de komende jaren het geval zal zijn. Doen ze met de begrotingstekorten ook. En dan de politiek. Korte termijn denken is troef. Echter het afschaffen van het melkquotum heeft tot doel gehad, dat Europa een groter aandeel krijgt in de melkproductie in de wereld. En als Europa dat niet zou doen, dan pikt de USA dat deel in van de wereldmarkt.

 • Jan van het Zand

  Zoals Martijn van Dam nu over het instellen van de fosfaatrechten denkt, is hij toch ook weer gevallen in het mes van het "polderen". Polderen is een politieke term en betekent in feite: De overheid gaat aan tafel met alle partijen en steekt de stok in de midden. Tja, dan kan je op je vingers natellen, dat er een ingewikkeld systeem wordt ingesteld dat aan alle zittende partijen recht moet doen. In de minderheid zijn natuurlijk de toekomstige jonge boeren. En daarmee is het euvel geschied. Toetreding door jonge boeren wordt er niet makkelijker op. De gevestigde orde krijgt de fosfaatrechten en de jonge boer kan er voor betalen als hij al een bedrijf wil overnemen en wil vergroten. Charisma is gevraagd. Maar dat ontbreekt finaal voor de toekomst van de melkveehouderij. Ook in Nederland. Wees getroost. Buiten de landbouw is dat ook zo. Een schrale troost. Zoals nu de politiek zich met de landbouw bemoeid en laten influisteren door allerlei media geile splintergroeperingen en natuuraanbidders is de toekomst van de landbouw in handen van de megabedrijven.

 • bluemink

  na de melkveehouderij fofaatvermindering ,is nu het rioolstelsel aan de beurt om lekkages te dichten geld of geen geld voor maakt niet uit de overheid wilde dat iedereen op het riool moest ga je gang RUTTE los het op .
  De watervogels verminderen lijkt mij een mooie klus voor PvdD
  hebben die ook een klusje

 • DJ-D

  Tis een zooitje maar vind je het gek met al die idiote regels en doelstellingen en plafonds, maar op individueel bedrijfsniveau zijn er geen verschrikkelijke dingen gaande zoals die propaganda makers iedereen doen geloven.

  Koeienoffers vallen er in de oostvaardersplassen, daar kan dat clubje vast wel iets aan veranderen, maar ze willen hun maffiavriendjes met een blad voor de kop niet afvallen. Geef die vent geen podium hier op de site.

 • Foxxy

  Het fosfaatplafond is een gevolg van de ons toegekende derogatie, derogatie is een verruiming voor enkele landen op de nitraatrichtlijnen in water.

  1. Nitraten zijn stikstof verbindingen (geen fosfaat)
  2. Onze gewassen trekken meer fosfaat uit de grond dan wij er op brengen
  3. Dankzij ons eigen gezwets over fosfaatplafonds, verliezen we derogatie, terwijl er geen mestprobleem is! Brussel vindt het fantastisch om de melkproductie in Nederland te smoren!

 • rub2

  Elke dag weer een nieuw artikel over het fosfaat plafond, iedereen maakt zich er druk over, zelfs de partij van de diertjes ziet weer een uitgelezen kans om de veehouderij de kop in te drukken. Lees wel: ik ben het sowieso met de meeste reacties eens, het is de grote grondloze groeier die hier het probleem heeft veroorzaakt.

  Van Dam durft niet met de vuist op tafel te slaan aangezien hij altijd wel een partij voor de kop stoot, aan de ene kant de grondgebonden veehouder die alles perfect op een rijtje heeft en nu baalt van de lage melkprijs, aan de andere kant de financier die bang is dat alle geleende centjes in de veehouderij in rook op gaan omdat het helemaal niet opgebracht kan worden met deze prijs... en al helemaal niet met een half gevulde stal.

  Maarja achteraf gezien..... zou van dam nu wel denken, een paar jaartjes voor einde quotering een grens trekken en langzaam laten vieren had een hoop gezeik gescheeld. Als hij al deze reacties leest vanaf zijn vakantieadres..... wat ik niet denk want vakantie is vakantie.... van Dam het waren je voorlopers die al hebben verzuimd om een duidelijke lijn te zetten en jij hoeft het nu alleen maar even op te lossen, sterkte!

  Ps. De makkelijkste oplossing: hou de melkprijs nog 1 jaartje 25 cent, dan hoef je zelf de beslissing niet te nemen, de sector ruimte zich zelf op en die grondgebonden veehouders? Die redden het nog wel een jaar!

 • g*n

  @rub2 je laatste opmerking gaat niet op. Het enige wat telt is de hoogte van je hypotheek en de cijfers uit je boekhoudrapport, ook voor grondgebonden veehouders!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.