GD waarschuwt voor standaard extra ijzer voor kalf - Foto: Hans Prinsen RundveeNieuws

GD waarschuwt voor standaard extra ijzer voor kalf

Van de pasgeboren kalveren heeft een derde ijzertekort. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Melkpoederfabrikant Sprayfo signaleert eenzelfde percentage in een artikel in De Kalverhouder. Vanwege dit frequent voorkomende tekort adviseert Sprayfo aan melkveehouders om kalveren 2 dagen na de geboorte standaard extra ijzer toe te dienen. Dat advies hoort de Gezondheidsdienst voor Dieren meer in de praktijk.

Alleen bij reëel ijzertekort injectie toedienen

Toch vindt de dienst het raadzaam om alleen bij aanwijzing van een tekort een ijzerinjectie te geven. Aanleiding daarvoor is een geval waarbij een kalf ter sectie is aangeboden na overlijden op 4 dagen leeftijd. Het dier had na de geboorte een ijzerinjectie van 800 milligram gekregen. Bij sectie bleek het behalve een ernstige longontsteking ook een gehalte van ruim 3.700 milligram ijzer per kilo droge stof in de lever te hebben. De norm voor pasgeboren kalveren varieert van 160 tot 1.500 milligram.

Check via bloedonderzoek ijzertekort

Het advies van de Gezondheidsdienst voor Dieren is daarom eerst via bloedonderzoek te laten controleren of ijzer bijspuiten daadwerkelijk nodig is. IJzer is een element dat nodig is voor zuurstoftransport, afweer, optimale groei, goede voederconversie en algehele fitheid.

Beheer
WP Admin