Franse melkacties breiden zich uit - Foto: AFP RundveeNieuws

Franse melkacties breiden zich uit

De acties van Franse melkveehouders breiden zich uit. Zo hebben rond de 200 boeren in Haute-Saone een aantal supermarkten van Casino bezocht om te protesteren tegen de verkoop van kaas van fabrikanten die te weinig voor hun melk betalen.

De boeren haalden een winkelwagen vol kaas weg om dat vervolgens uit de delen aan de klanten.

De boeren in Haute-Saone (Noordoost-Frankrijk) richten zich vooral tegen de grote voedingsbedrijven ‘die het monopolie van de markt voor melk en zuivel hebben en nooit deelnemen aan enig overleg’. “De winkelprijzen zijn nog steeds hoog maar wij vangen steeds minder voor onze producten”, aldus voorzitter Sylvain Crucerey van de regionale boerenbond in Haute-Saone.

‘Zelfde melkprijs als in 1974’

In de Dordogne hield een kleine groep melkveehouders met koeienmaskers voor een protestactie bij een kaasfabriek van Savencia. Zij verwijten dit kaasbedrijf ‘dezelfde melkprijs uit te betalen als in 1974’. “Er is een probleem met de verdeling van de rijkdom. De prijs die we voor de melk krijgen is te laag, we hebben geen oplossingen meer, geen bancaire, geen technische,’’ aldus een woordvoerder van de actievoerders.

Voorzitter FNSEA wil gesprek met topman Lactalis

Inmiddels heeft voorzitter Xavier Beulin van de boerenbond FNSEA een persoonlijk onderhoud gevraagd met Emmanuel Besnier, topman van kaasgigant Lactalis, om opheldering te vragen over de lage melkprijs. Lactalis is al enkele weken ook het doelwit van boerenacties bij verschillende van zijn fabrieken.

Beulin zelf kwam onder vuur van de militantere boerenbond Confédération paysanne en de bond van onafhankelijke melkveehouders Apli tijdens een werkbezoek aan een melkfabriek in Sulniac in Bretagne die in financiële nood verkeert. Enkele tientallen leden van de twee bonden verweten Beulin ‘dat hij al tien jaar aan komt dragen met dezelfde oplossingen die nooit tot een verbetering leiden’.

Meer acties aangekondigd

Aanwezige vertegenwoordigers van de boerenfederaties in Bretagne en omliggende regio’s hebben vanaf 22 augustus ‘een mobilisatie van onbeperkte duur’ aangekondigd.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin