Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Franse boeren boos over Hollandse wagen met room

Vanwege de lage prijs die ze voor hun melk ontvangen, heeft een honderdtal Franse melkveehouders gisteren geprotesteerd bij een kaasfabriek van Lactalis in Sainte-Cécile (F.). De actievoerders willen daarbij onder meer van Lactalis weten ‘waarom er bij deze fabriek een tankwagen met room uit Nederland is gesignaleerd?’

Franse melkveehouders houden al enkele dagen acties bij Lactalis, het bedrijf achter de Président-kaas en -boter, dat ze ervan beschuldigen de laagste melkprijzen in het land uit te betalen. Eerder deze week ketenden enkele jonge boeren zich vast aan de hekken van een andere vestiging van Lactalis, in Dormont.

‘We willen dat ze vertellen waarom room uit Nederland wordt aangevoerd’

Volgens de boeren betaalt Lactalis in Normandië deze maand €213,75 per 1.000 liter uit. “We willen dat ze in het openbaar uitleg geven en ook vertellen waarom room uit Nederland moet worden aangevoerd”, aldus Antoine Maquerel, voorzitter van de jonge boeren organisatie JA in de Manche-regio.

‘Lage melkprijs geeft domino-effect’

Hij stelt ook dat de lage melkprijs van Lactalis een ‘domino-effect’ heeft bij andere melkverwerkers. De directie van het doorgaans erg gesloten bedrijf weigert opnieuw elke discussie met de boeren aan te gaan.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin