Foto: Herbert Wiggerman RundveeNieuws

Weide- en hooimelk beter voor Duitse melkprijs

De lage melkprijzen dwingen Duitse melkfabrieken ertoe om nieuwe verwerkingsmogelijkheden te zoeken.

Dit stelt TopAgrar na rondvraag bij melkfabrieken en marktdeskundigen. Volgens landbouweconoom Achim Spiller hebben consumenten weidegang hoog op hun verlanglijstje staan en willen ze zo’n 18 cent meer voor een pak melk betalen. Weidemelk als productlijn tussen gangbaar en biologisch opzetten biedt volgens Spiller veel mogelijkheden. Vooral omdat de meerkosten ten opzichte van opstallen voor de veehouders tussen 0,5 en 3 cent per liter is.

Weidemelk in Duitsland nog echte nichemarkt

Weidemelk is in Duitsland nog een echte nichemarkt, terwijl in Nederland en Denemarken al meer ervaring is op grote schaal. Zuivelcoöperatie Ammerland verwerkte vorig jaar al 700 miljoen kilo weidemelk, maar kon daar hooguit 10% als zodanig vermarkten en dan ook nog eens voornamelijk in Nederland.

Toeslag van 5 cent

Oorzaak daarvan lag volgens de coöperatie bij het niet duidelijk definiëren van het begrip weidemelk. Met het label Weideland Norddeutschland verwacht Amerland nu ook in Duitsland afzet te creëren. De weidemelk moet veehouders 5 cent per kilo melk meer opbrengen.

Oostenrijkse hooimelk biedt mogelijkheden

Ook de Oostenrijkse hooimelk, geproduceerd op kleinschaligere bedrijven die weidegang toepassen en in de winter voornamelijk hooi voeren, biedt voor de Duitse zuivel mogelijkheden. In Oostenrijk wordt inmiddels 420 miljoen liter hooimelk verwerkt. Ook voor Duitse hooimelk moet volgens de marktdeskundigen een toeslag van 5 cent gaan gelden.

Lees meer over de melkprijzen en de zuivelmarkt in het dossier.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin