Foto: Ton Kastermans RundveeNieuws

Stikstofbemestingsadvies grasland op de schop

Het huidige NLV-systeem (stikstofleverend vermogen van de grond) moet grondig worden herzien.

Dat is de conclusie van een rapport van de Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen. Eigenlijk moet het huidige bemestingsadvies flink vernieuwd dan wel vervangen worden door een nieuw systeem.

NLV-klasse bepalen

Het stikstofleverend vermogen houdt verband met de stikstofjaargift die veehouders mogen gebruiken op hun grasland. Om de NLV-klasse in te schatten wordt nu gebruik gemaakt van de indicator N-totaal. Hierbij kan echter een fout worden gemaakt die oploopt tot 120 kg stikstof per hectare. Omdat de stikstofjaargift met gemiddeld 0,6 kilo per kg NLV daalt, betekent een afwijking in het NLV van 100 kilo per hectare een N-bemestingsfout van 20 tot 60 kilo, rekeninghoudend met correctie via gebruiksnormen.

In het rapport wordt aanbevolen om de effecten van vochtvoorziening en weersomstandigheden op de stikstof-opname te kwantificeren. Ook moet er een overzicht komen van perceelsgebonden factoren als bodemstructuur, kwaliteit van organische stof en kwaliteit en samenstelling van de graszode.

Graslandbemesting

Een nieuw bemestingssysteem kan niet op korte termijn gerealiseerd worden. Tot die tijd is de NLV-klasse voorlopig nog wel de beste benadering voor de graslandbemesting.

Omdat de gebruiksnormen lager liggen dan het landbouwkundig advies is het raadzaam om vooral te sturen op verdeling van de meststoffen over de percelen, en minder op finetunen op gift per perceel.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin