Harm Wiegersma, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond - Foto: Jan Willem van Vliet RundveeNieuws

‘Opvallend veel overeenkomsten plan LTO en DDB’

Het LTO-plan voor besteding van het steunpakket van €23 miljoen vertoont opvallend veel overeenkomsten met het eerder door de Dutch Dairymen Board (DDB) bij staatssecretaris Van Dam ingediende plan. Dat zegt Harm Wiegersma, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV).

De DDB pleit voor een vermindering van de melkproductie, onder meer door het op grote schaal slachten van melkkoeien tegen een premie van €500 per melkkoe. Ook LTO pleit voor het slachten van rundvee, maar dan in bredere zin. Of het hier gaat om melkkoeien, jongvee of kalveren, maakt haar niet uit. LTO spreekt van vergoedingen van tussen de €250 en €350 per grootvee-eenheid.

Steunpakket benutten voor aanpakken fosfaat

Daarbij lijken beide partijen het erover eens dat het steunpakket goed kan worden gebruikt om de fosfaatproblematiek aan te pakken. Wel is er verschil van mening over de wijze waarop. Bij zowel de NMV als DDB speelt het verlagen van de melkproductie een belangrijke rol om de melkprijs zo snel mogelijk weer in de benen te helpen. LTO wijst vooral op het belang van het aanpakken van de fosfaatproblematiek voor een nieuwe derogatie. Deze derogatie zou mede als gevolg van het overschrijden van het fosfaatplafond flink onder druk staan.

‘Bij derogatie komt het aan op waterkwaliteit’

Ook de NMV en DDB begrijpen dat er wat moet gebeuren wat betreft het overschrijden van het fosfaatplafond. NMV-voorzitter Harm Wiegersma geeft echter aan dat het wat betreft de derogatie vooral aankomt op de waterkwaliteit. Tot nu toe krijgt de landbouw volgens de NMV onterecht de rekening gepresenteerd voor 75% van de vervuiling van het oppervlaktewater, terwijl dit volgens de bond aantoonbaar onjuist is. Dit brengt de derogatieonderhandeling direct in gevaar. Het fosfaatplafond is volgens hem niets meer dan een extra slot op de deur.

Beheer
WP Admin