Rundveehouderij

Nieuws 7478 x bekeken 18 reacties

'Melkveebedrijf komt 15 cent tekort op melkprijs'

Het gemiddelde Nederlandse melkveebedrijf kwam vorig jaar bijna 15 cent tekort op de melkprijs die werd uitbetaald. Dit stelt de European Milk Board (EMB).

Volgens het Büro für Agrarsoziologie und Landwirtschaft (BAL) werd gemiddeld €30,75 per 100 kilo betaald bij een kostprijs van €44,50 cent. De opdrachtgevers voor het onderzoek,onder meer de European Milk Board en de Duytch Dairymen Board (DDB), stellen daarom dat het loslaten van de quotering niets heeft opgelost. Veeleer heeft de situatie zich in de loop van 2016 nog verder verscherpt.

melkgeld-tekort stijgt naar ruim 30%

Uit de cijfers over 2015 blijkt volgens de EMB en DDB ook dat grotere bedrijfsstructuren – een productiewijze die regelmatig wordt aangedragen als oplossing om goed te kunnen functioneren in een 'vrije markt' - geen oplossing zijn vormen tegen te lage opbrengstprijzen. Bij de grotere bedrijven - hetzij in Nederland, hetzij in Denemarken of elders, is de kloof tussen de opbrengstprijs en de kostprijs fors, stellen de organisaties. Met een onderdekking van maar 30% lijdt de melkveehouderij grote verliezen, stellen EMB en DDB.

Laatste reacties

 • deB.


  Wat een leed op het platteland, je schrikt er van wat je hoort

 • boer drenth

  Wat kostprijs 44 cent. Nou als dat zo is stop dan maar vandaag nog.

 • nhlm5040

  Beste Boer Drenthe als je jou gemaakte uren met vreemde arbeid in zou moeten vullen komt je kostprijs behoorlijk stukje hoger uit mogen de uren die alle veehouders maken niet betaald worden.

 • Zents beheer

  Cijfers afkomstig van de DDB en EMB.
  Dat verklaart alles. Wanneer hier de "kostprijs" uitbetaald zou worden zijn de nieuwe trekkers niet aan te slepen, verdubbelt de grondprijs en kosten de fosfaatrechten..........

 • farmerbn

  Boeren zijn anders dan andere mensen. Mijn electricien, loodgieter enz werken per uur dus hoe meer uren ze werken hoe meer ze verdienen. Toch werken zij vaak niet in het weekend. Blijkbaar is hun prikkel om meer te verdienen niet zo sterk als bij de boeren. Bakkers zijn vaak één dag in de week gesloten terwijl ze daardoor omzet mislopen. Ook zo'n voorbeeld.

 • deB.

  Altijd beter dan het geklungel wat nu gaande is.....

  Beter duur dan niet te betalen

 • oorspronkelijk

  hoera een toekomst gerichte denkrichting .
  grijze arbeid-polen-niet op vakantie( kosten vervanging10xboeking)-80uur werken-uurloon€9,00met betalingsrecht €14,00-weinig willen in de sector werken.FOUTEN1/4derrogatie???
  terwijl een dicht bevolkt land als N.L.om werkgelegenheid vraagt
  vraag naar de toekomst moet veehouderij of industrie/handel/dienstensector groeien t.b.v werkgelegenheid

 • zeikamp

  Beste mensen, ongeveer 60% van de arbeid in de ned land-en tuinbouw is onbetaalde gezinsarbeid.

 • tuig

  Dus om een beetje geld over te houden zou de melkprijs minimaal € 0,45 moeten zijn. Lijkt me stug.

 • Mfb

  Sorry hoor, maar de kostprijs van ddb en emb boeren is zo hoog dat ze de afgelopen 30 jaar nog niets verdient kunnen hebben. Volgens mij was je dan allang geen boer meer dus iets in die berekening van hun klopt iets niet

 • WGeverink

  Klopt Mfb. Als er eentje in het gezin het minimum jeugdloon uit het bedrijf haalt en de andere gezinsleden werken voor niets dan kun je de kostprijs behoorlijk drukken. De periferie verwacht ook min of meer dat er zo gewerkt wordt want als er niet flink verdiend wordt kun je net zo goed in bed blijven liggen.

 • WGeverink

 • eg wel

  Toch opvallend, N.M.V. en D.D.B. vinden dat arbeid betaald moet worden, L.T.O. leden daar in tegen vinden dat niet nodig.

 • farmer135

  Het enige werk wat niet betaald hoeft te worden is vrijwilligerswerk.
  Boeren werken blijkbaar ook graag voor noppes.
  Ben het geheel eens met nmv en ddb !

 • farmerbn

  Mensen of bedrijven die melk kopen, weten dat kopen goedkoper is dan zelf melken. Ik ken geen mensen of bedrijven die zelf zijn gaan melken om geen melk meer te hoeven kopen. Dus boeren worden niet voldoende uitbetaald. Gelukkig misschien ook omdat als melkfabrieken zelf gaan melken , de boer overbodig wordt!

 • WGeverink

  De boer wordt nooit overbodig. Als melkfabriek is het niet toegestaan de mensen op de loonlijst niets te betalen. De fabrieken zijn maar wat blij dat de boeren het kapitaal intensieve gedeelte, het meest arbeidsintensieve gedeelte, en het gedeelte met het meeste risico en het laagste rendement op zich nemen.

 • farmerbn

  Precies.

 • jeannettedekker1

  Als er een kern van waarheid in zit dan zal het aantal melkveehouders nog snel afnemen.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.