Rundveehouderij

Nieuws 4123 x bekeken 7 reacties

Kritiek in EU-parlement op grotere melkproductie

Het Europees Parlement steunt in meerderheid het maatregelenpakket van Europees landbouwcommissaris Phil Hogan voor de zuivel en andere landbouwsectoren in crisis. Maar er is grote twijfel over de effectiviteit. Het parlement wil de verzekering dat lidstaten hun productie niet verhogen.

"We hebben tot nu toe gezien dat het geld uit het Europese steunpakket niet is gebruikt om de productie te verlagen", constateert de Italiaanse sociaaldemocraat Paolo DeCastro. "Integendeel. Lidstaten gingen door met het verhogen van hun productie."

De Castro is niet de enige Europarlementariër die impliciet kritiek heeft op onder andere Nederland, waar de zuivelproductie is blijven toenemen.

'Landen met productieverhoging erop aanspreken'

De conservatieve Noord-Ier James Nicholson juicht toe dat in elk geval het pad van de productievermindering wordt bewandeld. "Die weg moeten we op, ook al noemen we het geen quotering." Nicholson bekritiseert de landen die zijn doorgegaan met productieverhoging, "ten koste van andere landen. Die vijf of zes lidstaten moeten daarop worden aangesproken. Zij zijn verantwoordelijk voor de ontstane situatie".

Er is zorg over de vrijheid die lidstaten krijgen om zelf aanvullende maatregelen te nemen. Dat kan leiden tot oneerlijke concurrentie, betoogde ook de Nederlandse liberaal Jan Huitema. Hij is bovendien sceptisch over het effect van de maatregelen. "Ik zie het probleem in de sector, maar aan de andere kant wordt er wel heel veel belastinggeld ingezet."

Lees meer berichten over het EU-steunpakket

'Fosfaat van rundveemarkt wegnemen'

Hogan zei dat hij €1,5 miljard beschikbaar heeft, maar dat zijn budget niet onbegrensd is. De Duitse christendemocraat Albert Dess complimenteert de Europees landbouwcommissaris dat hij erin is geslaagd extra geld beschikbaar te krijgen voor de landbouw, zonder dat de crisisreserve hoeft te worden ingezet.

De Nederlandse Europarlementariërs Jan Huitema (VVD) en Annie Schreijer-Pierik (CDA) stellen voor om het beschikbare budget in te zetten om fosfaat van de rundveemarkt weg te nemen en daarmee ook de productie te verlagen.

Voorwaarden productievermindering

Vakgroepvoorzitter van LTO Nederland Kees Romijn is benieuwd welke voorwaarden worden gesteld aan de steun bij productievermindering. "Als de periode waarop productiebeperking vergeleken wordt, eind vorig jaar is, dan hebben we een probleem. We zijn sindsdien 8% tot 10% gegroeid. Dat zou er eerst af moeten."

Hij vreest dat van de €150 miljoen EU-geld voor productievermindering niet veel beschikbaar komt voor de melkveehouderij in Nederland. Hij verwacht dat een vergoeding voor productievermindering ergens tussen 10 en 15 cent per kilo zal liggen. Romijn heeft eerder aangegeven dat hij extra EU-geld wil inzetten om fosfaat van de markt te nemen.

Laatste reacties

 • John*

  fosfaat weg = koeien weg = minder productie..

  misschien moet t ook maar is afgelopen zijn met t handje omhoog te houden zonder tegenprestatie te leveren..

 • parnas

  DE AMvB is dit jaar toch in werking getreden.
  RVO kan nu toch een uitdraai maken.
  Degene die deze regel negeert nu een flinke waarschuwing geven en aan het eind van het jaar gewoon een flinke boete geven en verplichten de koeien op te ruimen bij niet voldoen AMvB. En zo nodig geen fosfaat rechten geven.
  Het wordt tijd dat degene die zich wel netjes aan de regels houd niet altijd de dupe wordt van een aantal die alle regels aan de laars lapt.
  Als alles dan rechtgetrokken is komt er wel minder melk op de markt .
  Er moet wat gebeuren anders komt het gewoon niet goed.
  Wie denkt dat dat wel gebeurd gelooft zeker in sprookjes en die bestaan ook niet.

 • marco-vdb

  @ parnas; de uitbreiders hebben toch gewoon vergunningen gekregen om stallen bij te bouwen. Er waren helemaal geen extra "regels". Het quotum eraf, zoveel melken als je wilt. De markt zou zijn werk doen. Nu met zijn allen zeiken dat het weer niet goed is. Mensen hebben tonnen / miljoenen geinvesteerd en waren bereid het markt risico te nemen. Nu zijn deze mensen allemaal de klos omdat de boertjes die niet in de open markt willen concurreren wat minder verdienen en de politiek de keutel intrekt. Regels hadden er moeten komen voordat het quotum eraf ging, niet erna.

 • marco-vdb

  Het Europarlement heeft kritiek op de Nederlandse melkveehouder van wege uitbreiding van de melkproductie. Datzelfde parlement zal het TTIP verdrag geen haar in de weg leggen. Amerikaanse melk mag hier straks gewoon ongelimiteerd binnen. De Amerikanen zullen dus gewoon de melkprijs hier blijven drukken. Zitten wij hier met onze dure fosfaatrechten te koekeloeren. Als de rente 2% omhoog gaat is iedere uitbreider op de fles.

 • parnas

  Marco jij hebt inderdaad gelijk dat de politiek heeft zitten te slapen.
  Dat kleine boertjes die niet voor de vrije markt willen produceren minder verdienen
  is nog maar de vraag. Hier zitten ook wel mensen bij die willen uitbreiden en voor de geleidelijke weg wilden gaan. Ze hebben ook veel jongvee aan gehouden om na afschaffing van quotum te gaan melken omdat ze graag een gesloten bedrijfsvoering wilden houden. Hiervoor krijgen ze geen fosfaat rechten. Dit is hun nu bijna onmogelijk gemaakt door degene die zeg nu maar ineens explosief moesten groeien, en hiervoor ook nog overal vee voor vandaan heeft gehaald. Nogmaals dit was hun keuze . En als de rente naar boven gaat is het niet alleen bij de uitbreider maar bij iedereen. Dan is het wel weer gelijke monniken, gelijke kappen.

 • hspons

  Dijksma heeft gezegd: per 2 juli krijgt iedereen de fosfaatrechten van de dan aanwezige dieren. Dus iedere uitbreiding daarna moet weg.
  Met deze wet gaan we dus minder produceren!

 • landboer

  En het was zo simpel.....

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.