Rundveehouderij

Nieuws 4860 x bekeken 1 reactie

Generieke korting op fosfaatrechten van 5% kan genoeg zijn

Een korting van 5% kan genoeg zijn om de fosfaatproductie van melkvee weer onder het plafond te krijgen. Dat blijkt uit berekeningen van Boerderij.

Dat is op basis van de melkveeaantallen op 1 juli 2015 en toepassing van de forfaitaire normen 2015. De totale fosfaatproductie van melkvee komt dan uit op 89,3 miljoen kilo. Om uit te komen op het eigen sectorplafond van 84,9 miljoen kilo fosfaat is dan een korting nodig van 4,9%. Volgens I&R-gegevens en vee-aantallen van het CBS waren er op 1 juli 2015 1.666.000 melkkoeien, 657.000 stuks jongvee jonger dan een jaar en 699.000 stuks jongvee van 1 jaar en ouder. Per melkveebedrijf wordt de fosfaatproductie voor het aantal fosfaatrechten bepaalt op basis van de melkveeaantallen op 2 juli 2015 maal de forfaitaire norm per dier. Voor een melkkoe (diercategorie 100) met een melkproductie van 8.000 kilo is die norm in 2015 40,6 kilo. Voor jongvee jonger dan een jaar (101) is de norm 9,6 kilo en voor jongvee van 1 jaar en ouder (102) 21,9 kilo.

In najaar krijgt melkveehouder overzicht aantal fosfaatrechten

De berekende korting van 5% bij de genoemde aannames is echter nog maar een begin. Dan is nog geen rekening gehouden met de benodigde ruimte voor knelgevallen en extensieve bedrijven. Dit najaar ontvangen alle melkveehouders in ieder geval al wel van RVO.nl een overzicht met het aantal toegekende fosfaatrechten.

Peildatum 2 juli 2015 cruciaal

Het aantal fosfaatrechten voor een bedrijf wordt bepaald op basis van de aantallen melkkoeien en jongvee op de peildatum maal de zogenoemde forfaitaire norm voor fosfaatproductie. Die normen zijn afgeleid van de normen die jaarlijks worden gebruikt voor de landelijke fosfaatproductie van alle diersoorten. Het totaal van de toegekende fosfaatrechten zal worden gekort om weer onder het sectorplafond van 84,9 miljoen uit te komen, dat is de zogenoemde generieke korting. Medio 2017 wordt bekeken hoe groot de generieke korting moet worden. Binnen het wetsvoorstel voor fosfaatrechten is de peildatum 2 juli 2015 cruciaal. Dat wordt de basis voor de fosfaatrechten die een melkveehouder krijgt op 1 januari 2017.

Lees alles over fosfaatrechten in het dossier

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.