Foto: ANP RundveeNieuws

Garantieprijs FrieslandCampina onveranderd

Royal FrieslandCampina (RFC) houdt de garantieprijs voor gangbare melk voor de vierde achtereenvolgende maand – nu augustus – stabiel op €25 per 100 kilo melk.

Ook de biologische garantieprijs laat geen verandering zien en blijft gelijk op €45 per 100 kilo, hetzelfde niveau als in juli. Eerder hield ook concurrent Arla haar gangbare melkprijs gelijk op omgerekend €25 per 100 kilo melk.

In de garantieprijs van augustus is een negatieve correctie verwerkt van €0,39 voor de te hoog ingeschatte garantieprijs in juli. FrieslandCampina verwacht dat de melkprijzen van de referentiebedrijven in augustus stabiel blijven ten opzichte van juli. Het melkaanbod in de EU en bij FrieslandCampina neemt geleidelijk iets af, zo laat de zuivelonderneming weten. De vraag op de wereldmarkt is redelijk stabiel, waarbij de vraag uit het Midden-Oosten en Afrika door de aanhoudende lage olieprijzen verder afneemt.

Garantieprijs

Voor genoemde garantieprijs geldt 3,47% eiwit, 4,41% vet en 4,51% lactose, is exclusief btw en toeslagen en na aftrek van 5 cent bijdrage voor ZuivelNL. Per kilo vet en eiwit betaalt RFC respectievelijk €2,0405 en €4,0810. Voor lactose rekent de zuivelonderneming met €0,4081 per kilo. In de Boerderij-vergelijking komt de garantieprijs, bij een leverantie van 700.000 kilo, uit op €24,88 per 100 kilo. De gemiddelde garantieprijs tot en met de maand augustus dit jaar komt daarmee uit op €26,69 per 100 kilo.

Stabiele markt biologisch

Ook wat betreft de biologische garantieprijs verwacht FrieslandCampina dat de melkprijzen van referentiebedrijven in augustus stabiel blijven ten opzichte van juli. In de Boerderij-vergelijking komt de biologische garantieprijs uit op €45,28.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin