Rundveehouderij

Nieuws 4034 x bekeken 8 reacties

FrieslandCampina zet stap in Pakistan

Zuivelbedrijf FrieslandCampina zet een stap in Pakistan.

Het bedrijf neemt een belang van 51% in Engro Foods, onderdeel van Engro Corporation. De deal is gesloten in samenwerking met de Nederlandse Ontwikkelingsbank FMO en de International Finance Corporation (IFC). Vier maanden geleden berichtte Boerderij al over deze deal.

Sleutelpositie in Centraal-Azië

De aankoop stelt FrieslandCampina naar eigen zeggen in staat om een sleutelpositie in Centraal-Azië te veroveren. Pakistan is het op twee na grootste melkproducerende land ter wereld, met 38 miljard liter melk op jaarbasis.

150.000 boeren

Engro Foods heeft het hoofdkantoor in Karachi en werd in 2006 opgericht. Engro Foods heeft ongeveer 1600 werknemers en een jaarlijkse omzet van circa €450 miljoen. Het bedrijf beschikt over 1.635 melkophaalcentra die dagelijks de melk van ongeveer 150.000 boeren verzamelen. De ongeveer 300 miljoen liter melk wordt verwerkt in productielocaties in Sahiwal en Sukkur.

Bij het afsluiten van de deal zal FrieslandCampina circa 80% van de Pakistaanse onderneming in handen hebben, terwijl FMO en IFC de rest bezitten.<br /><em>Foto: Mark Pasveer </em>
Bij het afsluiten van de deal zal FrieslandCampina circa 80% van de Pakistaanse onderneming in handen hebben, terwijl FMO en IFC de rest bezitten.
Foto: Mark Pasveer

Overnamekosten €420 miljoen

Concreet wordt 51% van de aandelen van Engo Foods dus gekocht door een door FrieslandCampina bestuurde Nederlandse entiteit. Bij het afsluiten van de deal zal het zuivelbedrijf circa 80% van deze onderneming in handen hebben, terwijl FMO en IFC de rest bezitten. "Afhankelijk van de uiteindelijke overeenkomst bedragen naar verwachting de totale kosten voor de verwerving van het belang van 51% in Engro Foods €420 miljoen", aldus FrieslandCampina. Engro Corporation, de huidige meerderheidsaandeelhouder van Engro Foods, zal aandeelhouder blijven.

Beursgenoteerd

FrieslandCampina zal de overige aandeelhouders van Engro Foods, dat deels beursgenoteerd is in Pakistan, een overnamebod voorleggen. Het uiteindelijk via het overnamebod aangekochte aantal aandelen zal in mindering worden gebracht op het aantal van Engro Corporation aangekochte aandelen.

Laatste reacties

 • cornelis 22

  de volkomen dolgedraaide directie die per jaar 900 miljoen aan aquisities wil doen gaat nu melk ophalen bij de taliban, daarnaast wil mijnheer Joosten nog een paar honderd miljoen per jaar extra uitgeven aan reclame. Pakistan is een van de meest corrupte en wetteloze landen ter wereld wegblijven daar, alleen aan verkopen. Ik hoop dat het bestuur deze man tot de orde roept

 • Bennie Stevelink

  Uit eerdere berichten had ik begrepen dat FC niet van alleen China afhankelijk wil zijn en daarom positie zoekt in een ander groot Aziatisch land. Dit werd gevonden in Pakistan.

 • ........

  het verwaarden van ledenmelk is bijzaak geworden

 • Bennie Stevelink

  @stippellijntje, je kunt naar deze landen niet eenzijdig exporteren. Je moet ook lokaal verwerken en helpen opbouwen. Dan hebben ze belang bij jou en accepteren ze parallelle import uit Nederland. Zo werkt het in Vietman, China, Nigeria, Indonesië en zo zal het ook in Pakistan werken.

 • boerderij12

  lekker stabiel land ,lijkt mij zeer risicovolle inverstering

 • maatje 1904

  Moeten die daar ook de kringloopwijzer invullen???!

 • oorspronkelijk

  hoe belangrijk zijn Nederlandse boeren Nestlé is ook vertrokken
  Unox gaat ook vertrekken
  Philips verkoopt onderdelen
  vergrijzing ook minder consumptie
  staatslieden met een plan voor Nederland B.V.
  daar moeten we op wachten tot ???

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.