Britse melkveehouders dreigen met actie - Foto: ANP RundveeNieuws

Britse melkveehouders dreigen met actie

Britse melkveehouders dreigen met nieuwe acties, omdat de zuivelbedrijven én de supermarkten ‘de hogere melkprijzen niet snel genoeg doorgeven’. “Ze houden zich in als het gaat om eerlijke opbrengsten voor de boeren, dat is onaanvaardbaar”, aldus voorzitter David Handley van Farmers for Action.

De melkprijs gaat de laatste tijd mondjesmaat omhoog bij de Britse verwerkers. Zo heeft Muller Wiseman net weer een verhoging met 1 tot 3,5 cent per liter aangekondigd, terwijl The Fresh Milk Company, de Britse tak van het Franse Lactalis, de melkprijs met bijna 2,5 cent opvoert. Incidenteel zijn er echter ook nog kleinere verwerkers die de melkprijs verder verlagen.

Protesten bij winkels en zuivelbedrijven

Voor Farmers for Action gaat het allemaal te langzaam. De actiegroep wijst er op dat de Britse melkproductie vergeleken met vorig seizoen al met een procent of tien is ingezakt. “Tenzij we snel veranderingen zien, hebben we geen andere optie dan weer te gaan protesteren voor de deur van de winkeliers en verwerkers die het meest schuldig zijn”, waarschuwt Handley.

‘Rampzalige winter als melkprijs niet stijgt’

De bond van pachtboeren Tenant Farmers Association TFA is het eens met dat standpunt. Voorzitter Stephen Wyrill: “Ik denk dat de kans groot is dat er protesten komen als de verwerkers en winkeliers hun ogen niet openen en met de blik van de melkveehouder gaan kijken. Als de melkprijs niet omhooggaat, dan gaan we een rampzalige winter tegemoet met hogere voerprijzen, late betaling van de toeslagrechten en rekeningen die betaald moeten worden.”

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin