Rundveehouderij

Nieuws 1027 x bekeken

Bijna helft Britse winkelprijs rundvlees gaat naar boer

Van de verkoopprijs van rundvlees in Britse winkels gaat 46,5% naar de boer. Varkenshouders vangen 33% van wat hun vlees in de winkel opbrengt, terwijl dat bij lamsvlees op bijna 52% ligt.

Dat blijkt uit cijfers van het Britse varkensschap AHDB Pork. Het aandeel dat naar de varkens- en rundveehouders gaat ligt momenteel 1 procentpunt hoger dan een jaar geleden, maar schapenhouders krijgen juist 2 procentpunten minder dan vorig jaar rond deze tijd. Omdat de winkelprijzen lager liggen dan in de zomer van 2015, krijgen de Britse veehouders uiteindelijk wel minder op hun bankrekening.

In alle gevallen ligt het aandeel voor de boer een stuk lager dan in de jaren voor 2014.

Boerenbond: 'Consument zou verbaasd zijn hoe weinig de boer ontvangt'

De boerenbond voor Schotland NFUS heeft onlangs al geroepen dat 'de consument hoogst verbaasd zou zijn als hij ontdekt dat nog niet de helft van wat je in de winkel betaalt uiteindelijk bij de boer terechtkomt'. NFU Scotland heeft daar weer de oproep aan gekoppeld om de opbrengsten eerlijker te verdelen binnen de keten, waardoor ook de risico’s die de boer loopt beter zouden worden weerspiegeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.