Rundveehouderij

Nieuws 3030 x bekeken 5 reacties

Betere bedrijven realiseren 34 kilo melk per kilo fosfaat meer

De 25% beste bedrijven op gebied van fosfaatefficiëntie halen 34 kilo melk per kilo fosfaat meer dan gemiddeld. Dat meldt Agrifirm Exlan in Meppel op basis van analyse van ruim 1.500 Kringloopwijzers die de organisatie vorig jaar opstelde.

Bij een fosfaatruimte van 4.500 kilo kunnen deze bedrijven dan 153.000 kilo melk extra leveren. Volgens Exlan zijn er een aantal aanpassingen mogelijk die direct invloed hebben op de fosfaatefficiëntie. Dat zijn een hogere melkproductie per koe, waarin een gezonde veestapel, goed ruwvoer en uitgebalanceerd rantsoen de basis vormen. Ook minder jongvee draagt bij in verbetering van de efficiëntie. Jongvee produceert wel fosfaat, maar nog geen melk. Een lager vervangingspercentage en verkorten van de opfokperiode verlaagt de jongveebezetting.

Cruciale rol voor ruwvoer

Ruwvoer speelt een cruciale rol, want dat is het grootste deel van het rantsoen. Hierbij moet vooral gelet worden op de verhouding tussen fosfor en VEM (voederwaarde), zo stelt Exlan. Er is een duidelijk verband tussen fosfaat en VEM. In het algemeen geldt dat hoe lager het fosfaatgehalte per kVEM is, hoe hoger het kengetal kilo melk per kilo fosfaat.

Laatste reacties

 • ........

  en wat is gemiddelde per kg fosfaat Wijnand?

 • Wijnand Hogenkamp

  Terechte vraag: Het gemiddelde is 168 kilo melk per kilo fosfaat, zo meldt Exlan.

 • alco1

  Des te scherper er op de snede gevoerd wordt, des te eerder kan men de fout in gaan. Een ruimere marge vergemakkelijkt het boer zijn en vervuild niets. Dit is allang gebleken.

 • deB.


  En de koeien zijn er de dupe van!! ken er al genoeg die met pillen ed aan de gang zijn, om koeien overeind te houden... waanzinnig, uitputting van bodem dus ook het dier!!!

 • agro1

  zo gaat dat in een intensieve tak. welkom in de nieuwe koetijd. feed the world and starve.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.