Cono Kaasmakers verdubbelt weidepremie -  Foto: ANP RundveeNieuws

Weidepremie Cono Kaasmakers naar €2

Zuivelcoöperatie Cono Kaasmakers verdubbelt de weidepremie van €1 naar €2 per 100 kilo melk. Reden is dat Cono het behoud van weidegang beter wil borgen en de resterende leden die nog niet beweiden een extra stimulans wil geven om toch te gaan weiden.

“We hadden een halve cent extra kunnen geven, maar een cent extra per kilo is een duidelijker signaal,” aldus directeur Wim Betten. “Voor een bedrijf met een miljoen kilo gaat het dan toch om €10.000 per jaar extra.”

Bij Cono past 92% van alle leden weidegang toe. Zij zijn goed voor 90% van alle melkaanvoer. Landelijk gezien staat weidegang nog steeds onder druk.

Besluit voor verdubbeling unaniem

Het besluit tot verdubbeling van de weidepremie is unaniem door het bestuur genomen, met instemming van de raad van commissarissen. De verhoging gaat in per 1 januari 2017. De voorwaarden voor weidegang veranderen niet, wel zal Cono strikt toezien dat leden blijven voldoen aan de bestaande regels.

Reden om het besluit nu al kenbaar te maken is dat leden dan alvast kunnen inspelen op de nieuwe situatie. Bijvoorbeeld bij het verhuren of huren van land en omzetten van grasland voor de maisteelt.

Cono wil koploper blijven in duurzaamheid

Cono heeft een traditie hoog te houden, aldus voorzitter Klaas Sluis. “In 2002 waren wij de eerste verwerker die boeren extra betaalden voor weidegang. Inmiddels hebben vele zuivelbedrijven ons daarin gevolgd. Dat is voor Cono niet genoeg. Wij willen koploper blijven op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn in de Nederlandse zuivel. Daarom willen we onze weidemelk ook garanderen voor de toekomst. We vinden daarbij dat onze leden een eerlijke beloning voor hun inspanningen moeten krijgen. Daarom verdubbelen wij de weidepremie per ingang van het weideseizoen 2017.”

Naast een premie voor weidegang keert Cono ook een premie uit voor duurzaamheid, de zogenoemde Caring Dairy-premie. Die bedraagt 75 cent per 100 kilo.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin