Rundveehouderij

Nieuws 8130 x bekeken 32 reacties

Vrijwillig minder melken 'sigaar uit eigen doos'

'Een beloning voor de achterblijvers': zo noemt LTO-vakgroepvoorzitter Kees Romijn een vrijwillige melkproductiebeperking met Europese steun, zoals onder meer Franse en Duitse melkveehouders die onlangs eisten.

Een vrijwillige productiebeperking zoals onder meer Duitse en Franse melkveehouders onlangs eisten, is volgens LTO-vakgroepvoorzitter Kees Romijn 'een sigaar uit eigen doos': "Een financiële tegemoetkoming voor productiebeperking vanuit de Europese Commissie zou een beloning zijn voor achterblijvers. Terwijl de Nederlandse veehouders juist voorlopers zijn in bedrijfsontwikkeling. Geld uit een crisisfonds halen gaat vervolgens af van bijvoorbeeld GLB-gelden van sterke marktgeoriënteerde landen."

Oproep tot tijdelijk minder melk leveren

De voorzitter van LTO Melkveehouderij is wel voorstander van zuivelondernemingen die hun veehouders oproepen tijdelijk minder melk te leveren. Al gaf hij tijdens de presentatie van de Europese Melkprijsvergelijking dat dit niet gaat gebeuren; er zullen maar weinig zuivelondernemingen zijn die hier aan willen beginnen, omdat het een dure maatregel is. FrieslandCampina was eerder dit jaar ruim €14 miljoen kwijt om 35 miljoen liter melk minder te ontvangen. De interventievoorraden zijn de enige maatregel die volgens Romijn vanuit Brussel in stand gehouden moeten worden. Die leggen nu een bodem in de markt.

Kees Romijn: 'Er zullen maar weinig zuivelondernemingen zijn die eraan beginnen om op te roepen tot vrijwillige productiebeperking, omdat het een dure maatregel is.'

'Geen A- en B-quotum'

Het instellen van een A- en B-quotum ziet Romijn ook niet zitten. Frankrijk waar wel een A- en B-systeem geldt is veel meer op de interne markt gericht dan bijvoorbeeld Nederland. "Bij de harde groei van de Nederlandse veehouderij kun je je vraagtekens zetten. Maar het Franse systeem zet wel een heel grote rem op de bedrijfsontwikkeling", stelt hij.

'Schaf sancties tegen Rusland zo snel mogelijk af'

Om de zuivel te ondersteunen pleit Romijn voor het zo snel mogelijk afschaffen van de sancties tegen Rusland (ze zijn net verlengd; red.). Op die manier kan de zuivelexport zich weer herstellen. De extra toegevoegde waarde als koe in de wei en duurzaamheid komen de export naar bijvoorbeeld Azië ten goede, al ziet een veehouder dat niet direct terug in een hogere melkprijs. Een bestaande markt is daarmee uit te breiden, een nieuwe aanboren is veel lastiger.

Laatste reacties

 • oorspronkelijk

  goed geformuleerd Kees niet het door jullie gestelde plafond geeft politieke aversie.
  maar de gematigde groeiers zijn de profiteurs.
  3% van de wereldproductie moet de overschotmarkt in handen houden.
  want wij zijn zo efficient.
  maar de kwaliteitsproducten gaan zo voor afbraakprijzen de overschot markt op.
  over de milieu passage wordt gezwegen
  wie o wie maakt landbouw maatschappelijk verantwoord.

 • John*

  opbrengstderving is ook een grote kostenpost die niet vaak mee wordt genomen...

 • JNJS

  Het afkeuren van "onze" derogatie is voor Frankrijk en Duitsland een eenvoudige en goedkope manier om onze melkproductie te beperken.
  Het lijkt me niet verstandig om Duitse en Franse boeren, die een vrijwillige productiebeperking willen, achterblijvers te noemen die een beloning willen.

 • boer drenth

  grond gebonden veehouderij is de oplossing. gewoon 2 koeien per ha., is 84 kg fosfaat. WIJ willen allemaal uitbreiden, maar hoeveel en hoelang. dat weet niemand. Uitbreiden dat is de kreet die we allemaal uitbraken ,maar het brengt ons niks. Laten we dat maar eens overdenken. Ook KEES ROMEIN met zijn mooie verhalen.

 • Flirt

  Hou eens op met dat grondgebonden geneuzel. We hebben in NL een prachtig systeem met mestafvoer en voeraankoop. Hele gebieden halen hier een inkomen uit. Elke boer die hier stopt gaat voer telen en mest aanvoeren en houden dus hun grond. NL is klein dus elke boer kan eenvoudig voer laten komen zonder ver te moeten zoeken.

 • gjh

  keesje romijn de sancties tegen de russen blijven en de fabrieken gaan de boeren niet stimuleren minder te melken ook dat is geen optie. Dus keesje romijn ik mis een echte oplossing van het LTO . Dus hoe krijgen we meer voor de melk en geen lul verhaal ophangen want dat zijn we inmiddels wel gewent van je.

 • HJ O R

  Romijn noemt de NL boer voorlopers, maar hij beseft niet dat ze de rekeningen niet kunnen betalen.
  Romijn en zijn club hebben geen enkel recht van spreken, zij hebben de huidige malaise veroorzaakt!

 • hoving1

  Dood lopende weg voor velen
  Stakkers.

 • farmerbn

  Nee, een beetje dom.... Je moet landen die je de derogatie gunnen niet 'achterblijvers' noemen. Kan heeeeel duur zijn.

 • Schraar

  Kees snapt het niet en gaat het ook niet meer snappen. Productievermindering is de enigste manier om de markt weer in balans te krijgen. Extra interventie lost niets op, deze moet toch weer een keer de markt op en zal prijsherstel alleen maar tegen werken. Als er melkveehouders zijn die dit vrijwillig minder melken tegen een vergoeding, dan profiteren alle melkveehouders daarvan doordat de melkprijs kan gaan stijgen. Wat heeft dat nu met achterblijvers te maken? Het zou nog wel eens verrassend kunnen zijn welke melkveehouders hier aan mee willen doen.
  Zeveren over de boycot van Rusland heeft geen enkele zin, er is juist besloten om de sancties te handhaven, dus hou jezelf hier niet langer mee voor de gek.
  Romijn heeft geen enkele oplossing en benadeelt zijn eigen leden door oplossingen van anderen ook nog tegen te werken. Allemaal het lidmaatschap van LTO op zeggen, de enige manier om hier eens een ander geluid uit te krijgen waar boeren wel iets mee opschieten.

 • Bennie Stevelink

  @gjh-tje, hoe denk jij zelf dat de markt gestuurd kan worden? Kom eens met een idee.

 • Bennie Stevelink

  @Schraar, ik ben het met jou eens dat productievermindering de enigste manier is om de markt weer in evenwicht te krijgen. Maar dan wel onder voorwaarde dat dit gelijkmatig over de wereld gebeurd en goed controleerbaar is. Als het niet gelijkmatig over de wereld verdeelt wordt of niet goed controleerbaar is moet je er niet aan beginnen omdat je anders buurmans gek bent die door de rest van de wereld bij de neus genomen wordt.

 • WGeverink

  Als de Russen weer kopen komt alles weer goed... Dat zal wel. Als de Russen behoefte hebben aan "verboden" zuivelproducten dan halen ze die wel binnen via China. Daarbij heb ik sterk mijn twijfels of de Russische koopkracht met de zwakke Roebel de inmekaar gezakte wereldzuivelproducten handel weer vlot kan trekken.

 • simpel boerke

  Bennie, produktie vemindering controleerbaar over heel de wereld gaat natuurlijk nooit gebeuren. Blind doormelken en kijken waar het schip strand lijkt me ook geen oplossing . Enige vorm van produktie regulering zal toch vanuit de melkfabrieken moeten komen. Zij zijn de enige die de juiste marktinformatie hebben en in beeld hebben en weten welke hoeveelheid melk ze op een fatsoenlijke manier tegen een reeele melkprijs weg kunnen zetten. Alleen de fabrieken kijken ook weer naar elkaar en hopen dat de ander eerder mindert. Misschien moet er wel een minimum prijs bij de melkfabrieken weggelegd worden. Alles wat lager is moet door defabriek bijgelegd worden. Ik ben er van overtuigd dat er dan binnen no time een produktieregulering komt. Nu komt de rekening bij de boer die 0 invloed op de prijs en aanbod heeft.

 • alco1

  A de v.
  Melkfabrieken zitten in hetzelfde schuitje als de boer.
  De laatste liters hebben de minste kostprijs bij de boer en bij de fabriek de laagste verwerkingsprijs.
  Zodra die kostprijs en verwerkingsprijs niet meer rendabel zijn.
  Gaat jouw gedachte pas in werking.

 • simpel boerke

  Alco1, verwerking zal voor de melkfabrieken altijd rendabel blijven omdat de uitbetaalde prijs doorberend wordt aan de boer. Leg je een minimumprijs bij de fabriek, dan lopen ze eerder tegen een redementsprobleem omdat het risico bij hun ligt. Laten ze natuurlijk niet gebeuren, dan nemen ze die liters gewoon niet meer af bij de boer en heb je aanbodregulatie

 • alco1

  Je moet de fabriek in de concurrerende positie zien met andere fabrieken. (product verkoop)
  Als ze tegen een rendement probleem aanlopen, zoals je zegt, gaat jouw verhaal pas op.
  Er zijn fabrieken die bv. merkkazen verkopen. Als die pot vol is, is dat rendements punt ook bereikt en zal vanzelf regulatie optreden.
  Kortom, fabrieken zijn ook gewoon elkaars concurrenten.

 • simpel boerke

  Alco, het gaat er mij om dat de fabrieken de melk eindeloos on de melkpoeder kunnen stoppen, desnoods in interventie, zonder een centje pijn te leiden. De rekening wordt toch doorgeschoven naar de veehouder. En natuurlijk drukken de laatste liters de kosten, maar de markt wordt wel kapot gemolken waatdoor de produkten met toegevoegde waarde mee omlaag worden gezogen

 • Farmer4life2

  Overproductie heeft nimmer nooit zin.
  De schaalvergroting heeft altijd zijn klank gelegd op "de laatste liters/kilo's/koeien/varkens zijn het goedkoopst"

  Met deze denkwijze moet men stoppen. Je bedrijf in balans hebben en daarmee een gematigde groei bevorderen is beter. Wij zijn ook hard gegroeid, puur op avontuur/ondernemerschap en gedacht, dat Nederland niet een land is met onbeperkte mogelijkheden...

  Was dit gevaar/kans niet aanwezig, hadden we mooi rustig door gegroeid.
  Er komt tegenwoordig meer op je af als boer/ondernemer dan ooit tevoren.

 • farmerbn

  In Frankrijk stoppen bosjes melkveehouders met melken dus het aanbod gaat dalen. Daarnaast is het weer hier verschrikkelijk slecht en hebben de boeren weinig (goed) voer ingekuild. De mais wordt niks en is nu nauwelijks 10 cm hoog. Sojaschrootprijs omhoog en dat geeft weinig melk .

 • alco1

  Daar zeg je wat A de v. Interventie.
  Een maatregel die de problemen slechts voor zich uitschuift.
  De uitleg die ik probeer te geven is dat van boeren beperking niet te verwachten is, nou ja, met subsidie misschien voor verminderen van de productie.
  Maar ook niet van de fabrieken die op de laatste liter nog rendement kunnen maken omdat die laatste liter er gewoon BIJ verwerkt wordt.
  Ook heeft farmer gelijk dat over productie nooit zin heeft.
  Dat hoef je niemand uit te leggen.
  Maar iedereen denk aan zichzelf en daardoor zal die denkwijze pas veranderen als er geen rendement meer is.

 • Farmer4life2

  De vraag is vooral:
  Als vraag en aanbod uit balans is. Hoever moet de prijs dalen? Is het effect dan dat er meer vraag komt? Of dat er minder aanbod komt?

  Want zowel de vraag als aanbod zijn te beïnvloeden.

  Ach uberhaupt is het een rare situatie.
  Iedereen schreeuwt van de daken dat het dierwelzijn en duurzaamheid belangrijk zijn. Maar zover in prijs zakken dat er melkveehouders zijn die de rekeningen niet meer kunnen betalen... en niet die van de Porsche of tweede huis, nee die van het voer, dierenarts, loonwerker etc.

 • vandenbrandcv1

  Marktregulier is voor de boeren wereldwijd het beste voor een betere prijs. Een land als NZ kon in de jaren 80 beginnen doordat in de EU de productie door de quotering terug viel. Nu de productie in de EU weer oploopt is daar in NZ ook het probleem dat de meeste boeren moet alleen in de EU en zelfs in NZ tekort komen aan de melkprijzen. Dat zegt toch genoeg. Romein lijkt de industrie ipv de boeren te vertegenwoordigen. De industrie is gebaat met een groot aanbod want dat zorgt voor lage inkoopprijzen.

 • alco1

  vandenbrandcv1.
  Goh Is marktregulering beter voor de prijs, dat wisten we niet!!!!
  Begin nou niet steeds weer met die onzin wat we allemaal wel weten!!!!
  Het gaat om werkbare oplossingen aan te dragen.

 • Zuperboer

  Duitsland heeft een ineffeciente zuivelindustrie; gevolg van jarenlang achteroverleunen en de lastige besluitvorming tot fusies en saneren van inefficiente coops uit de weg gaan. De Nl melkveehouderij is al vanaf de late jaren 70 op kosten van de leden melkveehouders bezig met die sanering. Gevolg is dat FCDF 7 a 8 ct. meer kan betalen dan DMK. Heeft te maken met spreiden van risico's over afzetmarkten en andere strategische keuze's. Vrijwillige produktiebeperking is prima, maar dat moet dan ook een keuze per land zijn. Een ding weet je zeker, als je hier gas terugneemt vullen NZ, USA en anderen het ontstane gat met veel plezier op, net als tijdens de achterliggende 30 jaar quotering.

 • oorspronkelijk

  regulering is een vorm van beschaving
  uitstoot van auto's,industrie,ook kerncentrales verdienen regels,plastic in zee,
  Ik lees alleen maar IK-Ik-IK
  je niet laten beperken door gezondheidsaspecten ,milieu natuur ,druk op samenleving ,grondstoffen verkwisting enz.
  ANARCHISME in westerse wereld
  GUERILLA in ontwikkelingslanden
  hoeveel intelligentie heb je nodig om inzicht te verkrijgen
  china voerde jaren 1kindpolitiek is een voorbeeld niet het beste maar heeft effecten voor groeiende welvaart gesorteerd
  terwijl economie groeit door meer consumenten /consumeren.
  laten we competities in de sport promoten
  voor de wereldbevolking verdien modellen nastreven

 • alco1

  droom oorsp.....
  De snapt niets van de realiteit.

 • oorspronkelijk

  de realiteit :is te veel uitstoot
  onder minimum inkomen 70uur werken
  zzp kan niet pensioen opbouwen of goed verzekeren voor arbeidsongeschiktheid
  starters kunnen niet voor hun budget huren te duur en te weinig aanbod.
  een kleine greep uit wantoestanden
  maar als je woordenboek humaan en sociaal niet kent
  word de realiteit een stuk eenvoudiger

 • alco1

  Teveel uitstoot landbouw.
  Geloof jij ook in die fabels. De uitstoot, Co2 e.d. is juist de voeding van het voedsel voor de dieren. Dus daar is pure kringloop.
  Regulering voor grote bedrijven elders zal juist jouw doodsteek zijn.
  Kiezen voor biodiversiteit door verschraling van de atmosfeer is juist de doodsteek voor de tropische bossen.
  Wil men biodiversiteit dan moet men alles onderhouden. Kijk maar eens wat er tevoorschijn komt als een bos onderhoud krijgt. Dit hout gebruiken ipv. delfstoffen is duurzaam.
  Dat is de realiteit

 • oorspronkelijk

  een bijdrage leveren aan een discussie gaat niet om gelijk hebben
  de natuur reguleert alles zelf alleen mensen kunnen processen versnellen
  de vraag: is dit wenselijk of niet
  geluk gegund met je gelijk.
  VOORBEELD schimmels hebben invloed op bodemleven denk aan klaver.
  groeit een schimmel niet als paddenstoel op rottend materiaal
  geeft de natuur ook een kans!!

 • johan.vandegraaf

  HUM HUM dacht een boer ik melk er tien meer en de melkgeld af- afrekening is weer even hoog als vorig jaar dan is dat ook weer geregeld !!!!

 • Farmer4life2

  Het plan "vitalisering varkenshouderij" komt over 10 jaar bij ons.

  Er is dan circa 20 miljard kg melk te verwerken.
  Hoe kom ik hierop?
  Ondernemers gaan hard sturen op kostenverlaging.
  - hoge productie per koe circa 12.000 liter?
  - minder/geen jongvee houden.
  - vele stoppers, die managementeel minder zijn.

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.