Rundveehouderij

Nieuws 1410 x bekeken

Richtlijn Droogzetten zowat een-op-een gevolgd

Bijna alle dierenartsen volgen de Richtlijn Droogzetten, aldus dierenartsenkoepel KNMvD. Die hield een peiling. Wel zijn er nog onduidelijkheden, volgens veeartsen.

Maar liefst 92% van de rundveedierenartsen maakt gebruik van de Richtlijn Droogzetten. Dat blijkt uit een enquête van de KNMvD (Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde) onder rundveedierenartsen, die is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde.

Curatieve inzet antibiotica

De Richtlijn Droogzetten is vastgesteld in januari 2014. Inmiddels gebruikt 92% van de dierenartsen deze richtlijn. De richtlijn geeft aan wanneer een koe met of zonder antibiotica moet worden drooggezet. Boven bepaalde waarden wordt een dier als geïnfecteerd beschouwd en is curatieve inzet van antibiotica toegestaan. Dierenartsen vinden het wel onduidelijk dat er geen advies is over de frequentie van evaluatie van het droogzetbeleid op een bedrijf.

Dierenartsen willen meer selectiecriteria bij droogzetten

Ook vindt 75% van de dierenartsen aan dat ze behoefte hebben aan meer selectiecriteria bij droogzetten. Bijvoorbeeld de melkproductie bij droogzetten, het bedrijfscelgetal of klinische mastitishistorie. Deze factoren zeggen echter niets of een uier al dan niet geïnfecteerd is. Daarom zijn deze factoren geen indicatie voor curatief inzetten van antibiotica. De richtlijncommissie ziet nu nog geen reden om extra criteria toe te voegen. Vooral omdat dit de administratieve last verzwaard en omdat extra criteria nagenoeg geen effect hebben op de hoeveelheid toegepaste antibiotica en de uiergezondheid.

Meer uiergezondheidsproblemen en versnelde afvoer?

Verder is er nog een flinke groep dierenartsen die zich afvragen of inzet van de richtlijn niet meer uiergezondheidsproblemen tot gevolg heeft en leidt tot versnelde afvoer van koeien. De Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer doet daar onderzoek naar.

Of registreer je om te kunnen reageren.