Rundveehouderij

Nieuws 7592 x bekeken 2 reacties

Onthulling omroep pijnlijk voor Duitse zuivel

Een onthulling van de Duitse omroep NDR ligt de Duitse zuivelcoöperatie DMK zwaar op de maag. Via dochterbedrijf Fude & Serrahn investeert het in grote melkveebedrijven in Oost-Duitsland.

Daarmee ligt de vraag op tafel of een zuivelcoöperatie mag investeren of deelnemen in een grootschalig melkveebedrijf, terwijl de leden van de coöperatie het zonder die grote bedrijven al moeilijk genoeg hebben.

Handelaar Fude & Serrahn, die volgens de NDR geld heeft gestoken in een bedrijf met meer dan 1.000 koeien, oostelijk van Parchim in Mecklenburg-Vormpommern, hult zich in stilzwijgen. Moederbedrijf DMK (50% eigenaar van F&S) kan lastige vragen verwachten van de leden. Het bedrijf heeft de laatste tijd al vaker met boze boeren te maken gehad.

'Loonslaven'

Milieuorganisatie Greenpeace Deutschland heeft zich via woordvoerder Martin Hofstetter ook in de discussie gemengd. Deze organisatie noemt het ongewenst dat grote ondernemingen de grootschalige landbouw steeds verder laten ontwikkelen. Daarmee bestaat volgens de organisatie het gevaar dat melkveehouders 'loonslaven' worden in dienst van de zuivel. Het is koren op de molen van organisaties als de BDM, de Duitse evenknie van de DDB.

Laatste reacties

  • mjijzerman1    Het zou in de statuten van een zuivelonderneming standaard opgenomen moeten worden dat ze op geen enkele wijze deel mag nemen aan een melkveebedrijf of vastgoed in die sector in bezit hebben
  • farmerbn

    Op zich zijn zuivelbedrijven vrij om ook koeien te melken. Dat is nooit gebeurd omdat melk produceren met vreemde arbeid nooit rendabel is gebleken. Volgens mij is dat momenteel ook nog zo. Dus laat ze lekker produceren maar hoop wel dat het verlies dat ze straks hebben niet betaald wordt door de boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.