Rundveehouderij

Nieuws 1287 x bekeken

Ombudsman onderzoekt lessen Q-koorts

De Nationale Ombudsman gaat onderzoeken of de overheid geleerd heeft van de Q-koorts-aanpak in 2006 en volgende jaren.

Dat heeft ombudsman Reinier van Zutphen in een brief aan de staatssecretaris van Economische Zaken en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laten weten.

Het onderzoek is een vervolg op een eerder onderzoek van de Nationale Ombudsman, dat in 2012 verscheen. Aanleiding voor de Nationale Ombudsman zijn recente publicaties en het feit dat Q-koortspatiënten zich niet gehoord voelen door de overheid.

Nog geen excuses aan slachtoffers

Ook het feit dat de overheid geen excuses heeft aangeboden, knaagt nog steeds. "De relatie tussen de slachtoffers en de overheid verhardt. Dat uit zich in juridische procedures over financiële compensatie. Tegelijkertijd blijft uitbreiding van stallen, zoals in Herpen, mogelijk", constateert Van Zutphen.

Van Zutphen vraagt zich af of de overheid 'het voorzorgsbeginsel met betrekking tot gezondheidsrisico's voor omwonenden' voldoende waarborgt. Het onderzoek richt zich op de ministeries van Economische Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Tegelijk zal er ook informatie vergaard worden bij GGD Nederland en de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.