Milieudefensie stapt uit Convenant Weidegang - Foto: ANP RundveeNieuws

Milieudefensie stapt uit Convenant Weidegang

Milieudefensie stapt na 4 jaar uit het Convenant Weidegang. Volgens de actiegroepering is de afspraak om meer koeien in de wei te houden mislukt en zijn wettelijke maatregelen nodig om weidegang af te dwingen.

Het probleem is volgens campagneleider Jacomijn Pluimers vooral de vrijblijvendheid. “FrieslandCampina zegt dat het koeien in de wei belangrijk vindt, maar jaagt met het stimuleren van mestverwerking juist de koeien de stal in.” Ook de overheid zou met haar beleid van verhandelbare fosfaatrechten en stimulering van mestverwerking bijdragen aan meer koeien die permanent op stal staan.

LTO en NZO: weidegang neemt juist toe

De melkveesector (LTO en NZO) noemt de stap van Milieudefensie volkomen onterecht. Het aantal melkveebedrijven waar de koeien dit jaar voor het eerst weer een vorm van weidegang krijgt is volgens hen juist toegenomen met ruim 350 bedrijven.

In weideseizoen 2015 paste 78,3% van de melkveebedrijven in Nederland een vorm van weidegang toe. Dat is een fractie meer dan in 2014. Tot 2020 zijn volgens de Duurzame Zuivelketen vijfhonderd melkveehouders nodig om terug te keren naar het aandeel weidegang van 2012, toen 81,2% van de bedrijven weidegang toepaste. Dat percentage is het gezamenlijk doel van de 66 partijen die het convenant hebben ondertekende.

Ultimatum

Eind vorig jaar stelde Milieudefensie een ultimatum. Toen al bleken een aantal van de gestelde eisen praktisch niet haalbaar. Zo vroeg de actiegroepering om afschaffing van de kwantumtoeslag op melk. Het geld dat hiermee bespaard zou worden moest gebruikt worden voor een weidepremiepot. Ook wilde Milieudefensie supermarkten verplichten kaas gemaakt van weidemelk in hun assortiment op te nemen en ten minste de helft van de weidegangpremie in hun prijs te verdisconteren.

Beheer
WP Admin