LTO: snel fosfaatrechten invoeren, korting niet hoger dan 8% - Foto: Wick Natzijl RundveeNieuws

LTO: snel fosfaatrechten invoeren, korting niet hoger dan 8%

LTO Nederland gaat ervan uit dat de korting van de melkveestapel in 2018 niet groter wordt dan 8%, omdat anders de consequenties voor individuele bedrijven te groot kunnen worden.

Dat zegt de organisatie in reactie op de definitieve cijfers over de fosfaatproductie van de veehouderij, die fors hoger uitvallen dan eerder geraamd.

Definitieve cijfers tegenvaller

LTO Nederland noemt dit een tegenvaller. “De definitieve fosfaatcijfers over 2015 laten zien dat een systeem van fosfaatrechten absoluut nodig is om de sector te laten opereren binnen de gestelde milieurandvoorwaarden”, zegt Kees Romijn, voorzitter van de vakgroep LTO melkveehouderij. Hij vindt ook dat het stelsel zo snel mogelijk moet worden ingevoerd. “De eerste stap is dat de veestapel per 1 januari 2017 wordt teruggebracht naar het niveau van 2 juli 2015. Dat is al een hele stap. Dan moeten we half 2017 verder gaan kijken om het model te finetunen om in 2018 weer onder het fosfaatplafond te komen”, zegt hij. Romijn wil op voorhand geen extra maatregelen treffen of de afspraken die zijn gemaakt over het afromen bij transacties of compensatie van grondgebonden bedrijven openbreken. “Laten we eerst dit zwaarbevochten akkoord snel gaan uitvoeren”, vindt Romijn.

Onder plafond komen voor derogatie

Het is volgens Romijn zaak om binnen afzienbare tijd weer onder dat plafond te raken, om de derogatie te behouden. Verlies van de verruimde bemestingsnormen voor dierlijke mest zou voor de Nederlandse melkveehouderij tot enorme kostenstijgingen leiden.

De hogere fosfaatproductie dan de eerdere ramingen is volgens Romijn vooral het gevolg van de hogere melkproductie. “Je ziet dat boeren meer en beter zijn gaan voeren om de melkproductie per koe te verhogen. Ook bij de bedrijfsspecifieke excreties zagen we al dat de fosfaatproductie wat tegenviel. Via de kringloopwijzer hebben boeren hier inzicht in.

Natuur- en milieuorganisaties willen minder vee

De natuur- en milieuorganisaties vinden dat er 30% minder varkens, 10% minder koeien en 5% minder kippen moeten komen. Daarvoor pleit Natuur & Milieu, mede de milieufederaties, Natuurmonumenten, de vogelbescherming en LandschappenNL.

“Afslanken is de enige manier om verdere overschrijdingen te stoppen. De sector is van licht overgewicht naar zware obesitas gegaan. Tijd om de groei een halt toe te roepen”, aldus Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu (SNM). Hij stelt voor om de varkens- en pluimveestallen die onder de stoppersregeling vallen, versneld te beëindigen. Ook de melkveehouderij moet volgens SNM snel inkrimpen en niet wachten tot halverwege 2018.

NZO bezorgd

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) reageert bezorgd. “De cijfers onderstrepen nog eens de noodzaak van de spoedige invoering van fosfaatrechten in de melkveehouderij én het vasthouden aan de peildatum 2 juli 2015 om de EU-derogatie te behouden. Een systeem van fosfaatrechten inclusief korting is ingrijpend, maar stelt de melkveehouderij wel in staat zich als grondgebonden sector op verantwoorde wijze te ontwikkelen binnen de milieugrenzen.”

De zuivelorganisatie roept de Tweede en Eerste Kamer op om snel in te stemmen met het fosfaatrechtenstelsel. “Alleen dan kan de sector zich binnen de milieugrenzen blijven ontwikkelen”, aldus NZO.

Beheer
WP Admin