Foto: ANP RundveeNieuws

Kalverhouders meest en tuinders minst afhankelijk van subsidie

In de landbouw is de vleeskalverhouderij verreweg het meest afhankelijk van subsidies en bedrijfstoeslagen, terwijl het voor tuinders maar een beperkt deel uitmaakt van het inkomen.

Dat blijkt uit een overzicht dat het ministerie van Economische Zaken publiceert op basis van cijfers van het landbouweconomisch instituut LEI Wageningen UR. In euro’s liggen de verhoudingen heel anders.

Het inkomen van een kalverhouder bestaat voor 92% uit subsidie en toeslagen. Zonder subsidie en toeslagen heeft de sector dus een groot probleem, al kan worden aangenomen dat afnemers kalverhouders mede betalen met de steun in het achterhoofd. Verdwijnen subsidies, dan zal een deel van de kalverhouders wellicht failliet gaan, maar mogelijk prijzen in de markt ook.

Grote verschillen binnen sectoren

In de melkveehouderij en akkerbouw zijn percentages van 59 en 47% substantieel. De verschillen binnen sectoren zijn soms groot. Bloembollenbedrijven ontvangen nauwelijks geld van overheidswege, terwijl bij producenten van zetmeelaardappelen de steun 73% van het inkomen betreft. In de pluimveehouderij is een groot verschil tussen leghennenbedrijven (30%) en vleeskuikenbedrijven (17,5%).

Bij glasgroentebedrijven was over de afgelopen zes jaar gemiddeld 13,8% van het bedrijfsinkomen opgebouwd uit subsidie en bedrijfstoeslagen. In de fruitteelt was dat 11,2%. Het is niet duidelijk of bijvoorbeeld investeringsaftrek en SDE+-regeling voor duurzame energie hierbij zijn opgeteld, maar de sector klaagt al langer dat het nauwelijks steun krijgt.

Hoogte van inkomen

De percentages zeggen veel over de hoogte van het inkomen in de verschillende sectoren. Zo is het subsidiepercentage in de glastuinbouw laag, maar hier lag het gemiddelde bedrijfsinkomen in de onderzoeksperiode gemiddeld op €175.000. In euro’s was de subsidie met €24.000 nog altijd hoger dan in de meeste andere agrarische sectoren.

Neem de varkenshouderij waar het bedrijfsinkomen met €14.800 in verhouding erg laag ligt. Het subsidiepercentage lijkt met 37% hoog, maar varkenshouders kregen maar €5.533 bijgeschreven. Bij vleeskalverhouders ligt het percentage met 92% vrij hoog, maar is het inkomen met gemiddeld €55.000 een stuk beter.

Beheer
WP Admin