Rundveehouderij

Nieuws 5989 x bekeken

Kalf kan makkelijk harder groeien

Fokkalveren kunnen makkelijk harder groeien door ze meer melk per dag te geven, de speenleeftijd te verhogen naar 7 tot 8 weken en gericht ruwvoer in te zetten. Dat betoogde gedragsonderzoeker Trevor Devries van de universiteit van Guelph, Canada, tijdens een studiedag van Speerstra Feed Ingredients.

Fokkalveren blijken bij onbeperkte verstrekking veel meer melk op te nemen dan vaak gedacht. Ze kunnen makkelijk omgaan met hoeveelheden van 8 tot 12 liter (kunst)melk per dag. In de praktijk geven melkveehouders hun opfokkalveren niet meer dan 6 liter per dag en starten ze vroeg met ruim bijvoeren van hooi of stro en kalverbrok. Dat blijkt nadelig uit te pakken voor de groei van de dieren.

Gedragsonderzoeker Devries adviseert om het kalf minimaal 8 liter (kunst)melk per dag te geven tot het starten van het spenen.</p>
<p><em>Foto: Mark Pasveer</em>
Gedragsonderzoeker Devries adviseert om het kalf minimaal 8 liter (kunst)melk per dag te geven tot het starten van het spenen.

Foto: Mark Pasveer

Onbeperkt melk geeft 20 kilo meer groei

Kalveren die onbeperkt melk krijgen, groeien in de eerste 7 weken 20 kilo meer dan kalveren die gerantsoeneerd worden op 6 kilo melk met bijvoeren van hooi, stro en brok. Ze krijgen in de speenweek dan wel een wat grotere speendip, maar de hogere daggroei en het gewichtsvoordeel blijft na het spenen behouden. Daarom adviseert Devries minimaal 8 liter (kunst)melk per dag te verstrekken tot het starten van het spenen.

Opfok in kleine groepen van dieren met eenzelfde startgewicht heeft de voorkeur. Zien eten, doet eten en bij een gelijk startgewicht blijven de gewichtsverschillen in het eerste deel van de opfok beperkt.</p>
<p><em>Foto: Hans Banus</em>
Opfok in kleine groepen van dieren met eenzelfde startgewicht heeft de voorkeur. Zien eten, doet eten en bij een gelijk startgewicht blijven de gewichtsverschillen in het eerste deel van de opfok beperkt.

Foto: Hans Banus

Melkgift langzaam afbouwen

Devries heeft ook een duidelijke voorkeur voor geleidelijk spenen. Dus in een periode van 3 weken de melkgift langzaam afbouwen, want dat stimuleert de opname van vast voer. In de praktijk is wel een kalverdrinkautomaat nodig om dat proces goed te kunnen uitvoeren.

Geef kalveren het ruwvoer en de brok zodanig gemixt dat de dieren het voer niet kunnen selecteren.</p>
<p><em>Foto: Hans Prinsen</em>
Geef kalveren het ruwvoer en de brok zodanig gemixt dat de dieren het voer niet kunnen selecteren.

Foto: Hans Prinsen

Kalf laten wennen aan ruwvoer

Tijdens het proces van geleidelijk spenen moeten de kalveren hooi, fijngehakseld stro (2 tot 3 centimeter lang) en eiwitrijke kalverstartbrok met minstens 18% ruw eiwit krijgen. Het ruwvoer mag niet meer zijn dan 5% van de dagelijkse drogestofopname. Het dient namelijk voor gewenning van de pens aan ruwvoer, niet voor groei van het kalf. Daarnaast is het zaak het ruwvoer en de brok zodanig gemixt aan te bieden dat selectie door het kalf niet mogelijk is.

Wat is goed ruwvoer? Welke rassen past bij mij en mijn bedrijf? Op deze en andere vragen krijgt u antwoord tijdens het Boerderij-evenement Ruwvoerronde. Bent u er ook bij op 30 juni? Meld u nu gratis aan!

Of registreer je om te kunnen reageren.