Foto: Peter Roek RundveeNieuws

Gangbare garantieprijs juli gelijk, bio lager

FrieslandCampina houdt de garantieprijs voor gangbare melk voor de derde achtereenvolgende maand – nu juli – stabiel op €25,00 euro per 100 kilo melk. De garantieprijs voor biologische melk wordt met €1,00 per 100 kilo verlaagd naar €45,00 per 100 kilo.

Met de gangbare melkprijs doet FrieslandCampina daarmee hetzelfde als Arla. De biologische melkprijs bleef bij Arla ondertussen stabiel.

Voor gangbare melk betaalt Arla iets meer dan FrieslandCampina. De eerste betaalt voor juli €25,04 exclusief btw bij een jaarleverantie van 700.000 kilo, FrieslandCampina betaalt dan €24,88.

Voor biologische melk betaalt Arla over juli €42,45 per 100 kilo (bij 600.000 kilo). In dit geval iets minder dan FrieslandCampina, die €45,28 per 100 kilo betaalt, ondanks de verlaging.

Melkproductie afgenomen

Als reden voor de stabiele prijs voor gangbare melk noemt FrieslandCampina dat de vraag naar zuivelproducten stabiel blijft. Ondertussen is de melkproductie in de EU in de afgelopen weken iets afgenomen. In mei was er de jaarlijkse aanvoerpiek. Dankzij deze ontwikkeling laat een aantal noteringen een licht stijgende trend zien.

De daling van de biologische garantieprijs is het gevolg van het verwachte effect van de koersdaling van het Britse Pond door de ‘Brexit’. De markt voor biologische zuivel is momenteel stabiel.

De biologische garantieprijs is gebaseerd op de gemiddelde biologische melkprijs voor het Verenigd Koninkrijk, de biologische melkprijs van Arla Foods in Denemarken, de biologische melkprijs van Ami in Duitsland en de biologische melkprijzen van CZ Rouveen en Eko Holland in Nederland.

Beheer
WP Admin