Vleeskalverproefbedrijf van de Van Drie Group.<br /><em>Foto: Koos Groenewold</em> RundveeNieuws

Uitvalcijfers stierkalveren bij VanDrie Group voor alle veehouders

In navolging van het project 4BetterV biedt de VanDrie Group alle melkveehouders de mogelijkheid uitvalgegevens van door hen geleverde stierkalveren te ontvangen.

Het gaat om de aantallen kalveren die de kalverintegratie van een melkveebedrijf heeft ontvangen, hoeveel kalveren daarvan zijn uitgevallen en op welk moment in de mestperiode. Daarvoor moet een veehouder Alpuro Breeding het relatienummer verstrekken om de gegevens op te vragen. Dit kan via alpurobreeding.nl.

Vooral dat laatste gegeven geeft inzicht in de wijze waarop het kalf in de eerste twee weken op het geboortebedrijf is gevoerd. Een kalf dat bijvoorbeeld te weinig biest heeft gekregen, heeft tijdens de mestperiode een hoger risico op uitval. Deze gegevens kunnen veehouders volgens Herbert Bouwers, directeur van Alpuro Breeding, goed gebruiken om de uitval op hun eigen bedrijf te verminderen: “Uit het project is de afgelopen tijd naar voren gekomen dat als er veel stierkalveren uitvallen, de kans groot is dat er onder vaarskalveren ook problemen zijn. In het project valt op dat veehouders bewuster met de uitval omgaan.” Een veehouder kan nu ook zijn uitvalcijfers vergelijken met die van alle aan Van Drie leverende collega’s.

Meer differentiatie in de kalverprijzen

Nu de gegevens van stierkalveren voor alle veehouders – dus ook niet-Alpuroklanten – beschikbaar komt, stopt het project 4BetterV en de daarbij behorende bonus van €10 als de uitval onder de 1% bleef. Bedrijven die tussen de 1 en 2% zaten ontvingen een bonus van €5. De 100 veehouders die aan het project meededen ontvingen over 2015 in totaal €19.000 aan bonus, met een uitschieter van €1.200 voor één bedrijf.

Nu alle veehouders beschikking krijgen over de gegevens van geleverde stierkalveren, zou er volgens Bouwens meer differentiatie in de kalverprijzen moeten komen. “Het zou mooi zijn dat de verschillen in bedragen groter worden. Nu zijn de verschillen voor stierkalveren vrij klein, terwijl duidelijk is dat het opzetgewicht van kalveren een rol speelt bij de uitval. Een betere beloning voor het leveren van zwaardere kalveren stimuleert melkveehouders juist”, stelt hij.

Beheer
WP Admin