Rundveehouderij

Nieuws 1151 x bekeken

Tijdig opsporen van BVD-dragers

Bij steekproef bloedonderzoek op BVD antistoffen wordt in bijna de helft van de gevallen een drager gevonden. Dat stelt de Gezondheidsdienst voor Dieren. Steekproef bloedonderzoek wordt uitgevoerd na een ongunstig bewakingsonderzoek in het BVD-virusvrijbewakingsprogramma op melkveebedrijven.

De gemiddelde leeftijd van een drager, een dier dat steeds virus uitscheidt, is 6,8 maanden oud. In sommige gevallen zijn de gevonden viruspositieve dieren veel ouder, tot zelfs zestien maanden leeftijd. Dat geeft het belang aan van tijdig en frequent bewaken om geen dragers te missen. Hoe eerder een drager gevonden wordt, hoe minder de economische schade.

Bij gescheiden opfok, waarbij kalveren tot drie maanden apart gehuisvest zijn, kan er via bloedonderzoek vanaf 1 maand leeftijd of via oorbiopten bij geboorte al onderzoek plaatsvinden. Dan kan een eventuele drager al afgevoerd worden nog voordat de jongste dieren van groep wisselen en mogelijk andere dieren kunnen besmetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.