<em>Foto: Bert Jansen</em> RundveeNieuws

Steeds meer melkpoeder vindt weg naar opkoop

Een derde EU-opkoopregeling voor melkpoeder zou wel eens nodig kunnen zijn, als gevolg van de volumes melkpoeder die wekelijks de interventie in gaan. Wil Brussel daaraan, of niet?

Nog een week of vijf en dan zit ook de tweede tranche van de interventie voor magere melkpoeder (SMP) vol. Dan heeft de Europese Commissie ruim 240.600 ton SMP opgekocht, à €1698 per ton; in totaal voor bijna €409 miljoen. Het is tussen de 12% en 15% van de EU-melkproductie per jaar. En dan zijn er nog de uitgaven voor de tijdelijke opslag (geen aankoop) van boter, kaas en ook magere melkpoeder.

Bodem in zuivelmarkt

De Europese Commisie geeft grote bedragen uit om een bodem in de zuivelmarkt te leggen, maar er zullen nog meer uitgaven nodig zijn, weten bestuurders en ondernemers in de Europese zuivelbranche. Per eind juni is de crisis in de melkveehouderij en zuivel namelijk nog niet voorbij. Op een echt herstel van de zuivelmarkt durven de meeste betrokkenen voorlopig nog niet te hopen. Zuivelbedrijven en handelaren zullen daarom nog wel even product blijven aanbieden voor interventie, verwachten onder meer de Europese koepelorganisaties voor de zuivelindustrie en -handel.

Onverwacht hoog tempo interventieaankopen melkpoeder

De Europese Commissie laat echter nog weinig los over haar plannen voor de periode na juni. Toch moet ze snel handelen, wil ze tenminste niet weer worden overvallen door het tempo van interventieaankopen. Eind maart was de eerste tranche van 109.000 ton SMP onverwacht snel vol en had de commissie de regeling voor een beloofde verdubbeling van het plafond nog niet klaar. Daarom moest tussendoor SMP worden opgekocht via een inschrijfregeling (tender). De laatste weken wordt tussen de 15.000 en 18.000 ton per week ingekocht.

‘Als je geen limiet stelt, hebben plafonds geen zin’

Een regeling nog eens 109.000 ton SMP in interventie ligt voor de hand, maar de Commissie houdt de kaarten tegen de borst, bleek vorige week. “Als je geen limiet instelt, hebben plafonds immers geen zin,” verklaarde een Europees ambtenaar.

Het is deze logica tegen de aanhoudende crisis en de groeiende volumes product die ergens heen moeten. De Commissie kan ook besluiten om na juni elke twee weken melkpoeder op te kopen tegen een per keer vast te stellen prijs.

Positieve signalen in markt

“Laten we hopen dat de druk op de markt tegen eind juni iets lager is en minder product bij de Europese Commissie hoeft te worden aangeboden,” zegt secretaris Alexander Anton van zuivelkoepel EDA. Hier en daar zijn er kleine positieve signalen in de markt. Bovendien loopt de zuivelexport niet slecht, vallen anderen bij. In maart heeft China bijvoorbeeld weer meer geïmporteerd. Het totaalbeeld van de markt blijft echter behoorlijk pessimistisch.

Beheer
WP Admin