Rundveehouderij

Nieuws 4169 x bekeken 2 reacties

RFC zegt vaker nee tegen te laag kaascontract

Kaas wordt niet meer tegen nagenoeg elke prijs weggedaan bij FrieslandCampina. Het bedrijf, een van de grootste kaasmakers van Europa, wil vaker nee zeggen tegen de retail en de handel.

Dit zegt Bas van den Berg, COO van bedrijfsonderdeel Kaas, Boter en Melkpoeder in een interview met Boerderij.

FrieslandCampina maakt zich zorgen over de lage garantieprijs die mede een gevolg is van de beroerde kaasmarkt. "Dit kan niet meer. Er moet iets gebeuren," zegt Van den Berg. "De hele zuivelindustrie lijdt onder de lage prijzen. Steeds meer zuivelbedrijven kunnen de melkprijs niet meer betalen. Afgelopen dinsdag nog moest ook Arla de melkprijs weer naar beneden bijstellen. De kaasprijs in de EU is op een onverantwoord laag niveau gekomen."

'Spel slimmer spelen'

FrieslandCampina gaat echter niet minder kaas maken, hoe vreemd dit in eerste instantie ook lijkt. De onderneming wil het spel slimmer gaan spelen. Minder kaas maken wanneer de markt ongunstig is en meer als de prijs het weer rechtvaardigt. Ook wil het bedrijf meer andere soorten kaas maken.

In de afgelopen maanden waren met name keuzes tussen kaas maken of iets anders door de melkdruk niet mogelijk, maar nu hoeft niet altijd alle melk meer in de kaasbak, zo maakt Van den Berg duidelijk. Dat komt doordat een aantal grote investeringen, zoals die in de poederfabriek in Borculo, nu gereed zijn en de productie daar op stoom is gekomen.

RFC zegt vaker nee tegen te laag kaascontract

Kentering op de kaasmarkt

Inmiddels is ook een kentering opgetreden op de kaasmarkt. De verkoopprijzen voor Goudse foliekaas liggen nu rond de €2,20 per kilo, terwijl ze nog geen 2 maanden geleden tot €1,65 noteerden op de spotmarkt. Voor op de iets langere termijn worden bovendien al weer fors hogere contracten afgesloten, weet Van den Berg. Dat is ook nodig, vindt hij.

Maar terwijl de verkoopprijzen zo laag waren en nog zijn, zijn de winkelprijzen in Nederland niet veranderd. Kaas wordt al zo'n 2 jaar lang verkocht voor meer dan €5 per kilo. "Er zijn dus mensen die dik aan kaas verdienen, maar dat zijn wij niet. De garantieprijs voor onze boeren is mede door die sterke gedaalde verkoopprijs onverantwoord laag. Dat zijn we een beetje zat. Voor een duurzame zuivelindustrie zullen de kaasprijzen weer omhoog moeten, dat moeten klanten snappen."

Laatste reacties

  • ........

    goh... je moet maar net op het idee komen

  • koeboertje

    Als andere kaasproducenten zo dapper zijn dit ook te doen , staan we samen sterk. maar ik verwacht daar niet veel van?

Of registreer je om te kunnen reageren.