Rundveehouderij

Nieuws 2532 x bekeken

Proef met diepere inseminatie koe

CRV is begin mei begonnen met een veldproef rond dieper insemineren van koeien.

CRV is begin deze maand van start gegaan met een veldproef rond dieper insemineren; de vraag daarbij is of de plaats van insemineren in de baarmoeder van invloed is op de bevruchtingsresultaten. Dit meldt Veeteelt.

Meer spermacellen dieper in baarmoeder

Door dieper te insemineren worden meer spermacellen dieper in de baarmoeder gebracht. Voor deze manier van insemineren moet de inseminator wel weten welke eierstok een eisprong heeft, en daarom worden de koeien gescand voor inseminatie. Dieper insemineren kan voor terugkomers en bij gebruik van gesekst sperma handig zijn.

Proef met 1.000 koeien

De veldproef wordt uitgevoerd op 1.000 koeien die voor de derde keer ter inseminatie worden aangeboden. Er wordt gebruik gemaakt van de ExtremiA-techniek van het Franse bedrijf Elexinn. De resultaten worden eind september verwacht, als alle non-returnpercentages op 56 dagen bekend zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.