<em>Foto: Ronald Hissink</em> RundveeNieuws

Omzet en winst Farmel verdubbelen

Handelsonderneming Farmel heeft de omzet en winst vorig jaar zien verdubbelen, vooral dankzij de geëxplodeerde handel in rauwe melk. Omzet en resultaat uit de melkontvangst van eigen boeren daalden.

De netto omzet steeg van €62 miljoen in 2014 naar €123,5 miljoen in 2015. Het netto resultaat steeg van ruim €900.000 naar €1,7 miljoen. Dit blijkt uit de stukken die het bedrijf het gedeponeerd.

Het groepsresultaat vóór belastingen steeg van €1,2 miljoen naar €2 miljoen. Farmel kwam in 2014 voor 50 procent in handen van zuivelbedrijf Ausnutria. Dat trok daarvoor €3,55 miljoen uit.

Vrije melkhandel deed het goed

Farmel is vooral actief in de handel in rauwe melk en zuivelproducten, maar handelt ook in levend vee, fourages en productierechten. Farmel heeft ook een groep ‘eigen’ boeren in onder meer Flevoland, Overijssel/Gelderland en Noord-Brabant/Limburg. Hierin zat de groei echter niet, het was vooral de vrije melkhandel waarmee het goed ging.

De omzetwaarde van de rauwe melk steeg van bijna €48 miljoen naar €96,5 miljoen. De omzet van melkproducten steeg van €12,5 miljoen naar bijna €27,5 miljoen.

Volume gegroeid

Qua volume is het bedrijf nog veel sterker gegroeid, omdat de melkprijs in 2015 behoorlijk lager was dan in 2014, maar de omzet in geld toch royaal is verdubbeld.

Farmel handelt in zowel koemelk als geiten- en schapenmelk. Behalve in Nederland is het bedrijf ook actief in onder meer België en Polen.

Een belangrijk deel van de melk die Farmel inzamelt, wordt afgenomen en verwerkt door mede-eigenaar Ausnutria, die er onder meer ingrediënten voor babyvoeding van maakt. Farmel zorgt echter ook voor de melkaanvoer bij een reeks andere, kleinere en middelgrote zuivelbedrijven.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin