Rundveehouderij

Nieuws 1256 x bekeken

Meer doden door Q-koorts

Als gevolg van Q-koorts zijn in Nederland 74 mensen overleden. Dat meldt Q-support. Het gaat om bijna 3 keer zoveel mensen dan tot dusver werd aangenomen.

Van de 74 sterfgevallen zijn 65 zeer waarschijnlijk het gevolg van chronische Q-koorts en 9 het gevolg van acute Q-koorts.

Bij het RIVM staan 26 doden als gevolg van Q-koorts geregistreerd, maar daar is na het einde van de epidemie het aantal dodelijk slachtoffer niet langer bijgehouden.

Geen definitieve cijfers

De nieuwe cijfers zijn tot stand gekomen op basis van onderzoek door het Radboud UMC en de database chronische Q-koorts in het UMC Utrecht. Omdat er volgens Q-support nog steeds mensen als gevolg van chronische Q-koorts levensbedreigende ontstekingen krijgen is er nog geen definitief cijfer te geven.

Q-support is in het leven geroepen door de overheid om mensen die nog dagelijks geconfronteerd worden met de gevolgen van Q-koorts te adviseren en te begeleiden.

De Tweede Kamer wil een debat over het bericht dat het aantal doden als gevolg van Q-koorts drie keer hoger is dan de 26 die tot nu toe officieel bekend zijn. PvdD vroeg een debat aan en kreeg steun van een meerderheid van de Kamer. Een verzoek van Marianne Thieme om te debatteren over het sectorplan voor de varkenshouderij kreeg geen steun van de Kamer.
Door Mariska Vermaas

Of registreer je om te kunnen reageren.