<em>Foto: Hans Prinsen</em> RundveeNieuws

LTO Melkveehouderij: acties oké, steun vragen niet

LTO-vakgroepvoorzitter Kees Romijn kijkt met een dubbel gevoel naar de oproep van DDB en NMV aan melkveehouders om aanstaande dinsdag 31 mei in Amsterdam actie te voeren.

LTO-vakgroepvoorzitter Kees Romijn: “Ja, we kampen met een lage, veel te lage melkprijs. Die is momenteel gewoon 8 tot 10 cent lager. Maar de oplossing ligt niet in het hand ophouden richting Brussel, met de instelling dat de Europese Commissie dit veroorzaakt heeft met haar beleid”, vindt hij. De lage melkprijs onder de aandacht van de politici en het publiek brengen is goed, maar dan niet in de vorm van alles lamleggende acties.

Quotum geen garantie

Romijn signaleert binnen Europa twee stromingen. De een wil de markt afschermen en een minimumprijs vast leggen. De ander gaat voor een zelfstandige sector. De roep om een nieuwe marktbescherming in de vorm van productiebeperking is was Romijn betreft niet de oplossing. “Een quotum is geen garantie, dat hebben we in 2008/2009 wel gezien.”Daarbij komt ook dat Nederland op zich geen invloed op de wereldmarkt heeft. De lage melkprijs heeft wat Romijn betreft niet alles te maken met de afschaffing van de melkquotering vorig jaar, maar is een kwestie van vraag en aanbod. Dat aanbod heeft de melkveehouderij zelf in de hand, veehouders kozen er immers massaal voor om in 2015 vol gas te gaan melken.

De Russische boycot en de melkprijs

Aan de vraagkant ligt echter wel een rol voor de overheid weggelegd, stelt Romijn: “De boycot door Rusland als antwoord op Europese sancties is toch wel een grote veroorzaker van de huidige melkprijs. Als de EU de sancties nu versoepelt, dan komen er van die kant misschien weer nieuwe kansen.”

‘De boycot door Rusland als antwoord op Europese sancties is toch wel een grote veroorzaker van de huidige melkprijs.’

Druk op Brussel houden

Aan de andere kant is Romijn van mening dat de Europese Commissie voorlopig de interventiemaatregelen in stand houdt. De interventieruimte raakt behoorlijk vol en wat Romijn betreft moet er druk op Brussel blijven dat die ruimte nog een keer wordt opgehoogd. “Maar het is niet de bedoeling dat ze alleen maar blijven steunen. Dus geen nieuwe toeslagen of zo om het leed voorlopig te verzachten. Dat werkt op de langere termijn niet.”

Aanpak zuivel structureel veranderen

Om binnen de EU tot betere melkprijzen te komen pleit de LTO-voorman voor een zuivel die meer insteekt op betere producten. Nederlandse zuivelbedrijven hebben het produceren van toegevoegde waarde meer in het vizier dan Europese collega’s. “Kijk bijvoorbeeld maar naar Frankrijk. Die krijgen met acties steeds weer steun los bij de overheid maar de zuivel investeert daar niet structureel in meer toegevoegde waarde.”

Lees meer over het onderwerp boerenprotesten: www.boerderij.nl/boerenprotesten.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin