<em>Foto: Peter Roek</em> RundveeNieuws

Kwaliteitskalf levert boer nog niets extra’s op

Een bonus-malussysteem voor nuchtere kalveren is niet op korte termijn te verwachten. Dit bleek tijdens de het kalverhouderijsymposium Dag van het Kalf op zaterdag 21 mei in Arnhem.

Hennie Swinkels, directeur Corporate Affairs bij de VanDrie Group, geeft aan dat kwaliteit altijd beter betaald kan worden, maar doet geen toezeggingen in die richting. De huidige prijzen zijn geen stimulans om extra werk in stierkalveren te steken, vindt Cees Romijn, voorzitter van LTO-vakgroep Melkveehouderij: “Als ik op mijn bedrijf met 1,2 miljoen kilo melk €450.000 met melk binnenkrijg en met het leveren van 65 kalveren €10.000, dan kan ik bij 2% meer melk de kalveren gewoon gratis weggeven. Nu is er op basis van prijs weinig noodzaak om er wat extra voor te doen.”

Kalvervolgsysteem opstarten

Beide veehouderijpartijen zijn het eens dat er beter betaald moet worden voor kwaliteitskalveren, maar een invulling daarvoor is er nog niet. Eerder dit jaar werd het kalvervolgsysteem (KVS) gepresenteerd. Volgens Wim Thus, voorzitter LTO-vakgroep vleeskalverhouderij, kan het KVS – als beide sectoren zich er hard voor maken – over een jaar draaien. Thus ziet zeker wat in betalen voor kwaliteit, maar geeft ook aan dat in de kalverhouderij nog een efficiencyslag moet worden gemaakt. “De kalverhouderij laat nog te veel liggen op de eigen kwaliteit.”

Beheer
WP Admin