Rundveehouderij

Nieuws 4128 x bekeken 4 reacties

Kwaliteitskalf levert boer nog niets extra's op

Een bonus-malussysteem voor nuchtere kalveren is niet op korte termijn te verwachten. Dit bleek tijdens de het kalverhouderijsymposium Dag van het Kalf op zaterdag 21 mei in Arnhem.

Hennie Swinkels, directeur Corporate Affairs bij de VanDrie Group, geeft aan dat kwaliteit altijd beter betaald kan worden, maar doet geen toezeggingen in die richting. De huidige prijzen zijn geen stimulans om extra werk in stierkalveren te steken, vindt Cees Romijn, voorzitter van LTO-vakgroep Melkveehouderij: "Als ik op mijn bedrijf met 1,2 miljoen kilo melk €450.000 met melk binnenkrijg en met het leveren van 65 kalveren €10.000, dan kan ik bij 2% meer melk de kalveren gewoon gratis weggeven. Nu is er op basis van prijs weinig noodzaak om er wat extra voor te doen."

Kalvervolgsysteem opstarten

Beide veehouderijpartijen zijn het eens dat er beter betaald moet worden voor kwaliteitskalveren, maar een invulling daarvoor is er nog niet. Eerder dit jaar werd het kalvervolgsysteem (KVS) gepresenteerd. Volgens Wim Thus, voorzitter LTO-vakgroep vleeskalverhouderij, kan het KVS - als beide sectoren zich er hard voor maken - over een jaar draaien. Thus ziet zeker wat in betalen voor kwaliteit, maar geeft ook aan dat in de kalverhouderij nog een efficiencyslag moet worden gemaakt. "De kalverhouderij laat nog te veel liggen op de eigen kwaliteit."

Laatste reacties

 • 344412

  Serieus BVD dragers opsporen. Dat moeten ze doen. En voor die kalveren niks betalen.

 • winden

  Gewoon goed verzorgen geeft altijd een meerwaarde. En waar kan ik 24000 liet er brengen voordat geld? Bij Cees Romeijn

 • A1967

  Ik kan Hennie Swinkels ban harte een opstapcursus bedrijfseconomie adviseren. Als je een Mercedes wilt rijden, betaal je de prijs van een Mercedes, als je er eentje koopt voor de prijs van een Skoda, kan hij wat gebreken hebben,

 • wilhelmus01

  Toeslagrechten zakken en de prijs van nuka's ook.
  Hoog tijd dat we dit weer recht getrokken wordt!

Of registreer je om te kunnen reageren.