<em>Foto: Henk Riswick</em> RundveeNieuws

Inkuilseizoen grasoogst maakt goede start

Na een vrij koud voorjaar is vorige week volop ingekuild. De kwaliteit is naar verwachting goed, maar om het hele grasseizoen te laten slagen is nog een uitdaging.

De kop is eraf. Het prachtige, zomers aandoende weer tussen Hemelvaartsdag en Pinksteren is voor veel veehouders aanleiding geweest om de eerste snede binnen te halen. Een snede die wel wat wisselt. Met name in het noorden van het land stond nog niet een heel zware snede, maar toch genoeg om het mes in te zetten. Naar verwachting is de kwaliteit goed en zonder ook maar een drup regen in de kuil, mits er niet te droog is geoogst, moet de conservering ook wel haast prima verlopen. Een goed begin dus en op naar de volgende sneden.

Uitdaging voor de boer

Daar ligt nog wel een uitdaging. De beperkingen op het gebied van bemesting vragen vakmanschap van de boer. Waar breng ik de mest? Welke percelen krijgen hoeveel kunstmest? Moet ik bemesten op een weidesnede of een maaisnede? Vragen die beantwoord moeten worden op basis van planning, kennis van de bodemvruchtbaarheid van de grond, de samenstelling van de mest maar ook deels op ervaring.

VEM-opbrengst

Aan de melkprijs kunnen de veehouders helaas weinig doen. Dat maakt het des te belangrijker dat het grasland, en dus de volgende sneden wel voldoende opbrengen in combinatie met een goede voederwaarde. Deze twee waarden bepalen immers de totale VEM-opbrengst, en die bepaalt de voerkosten voor aankomend jaar. Wat onder het plastic zit, hoef je niet te kopen in de vorm van krachtvoer, bijproducten of snijmais. Daarbij is het wel zaak dat ook zoveel mogelijk van de VEM-opbrengst ook bij de koeien komt. Vermijden van de verliezen tijdens opslag is daar een heel belangrijk punt in. Met name broei speelt daar de belangrijkste (negatieve) rol.

Nu alle punten op de i te zetten betaalt zich aankomend voerseizoen terug. Zoek waar de kansen liggen om verbeteringen door te voeren. Discussieer met andere veehouders en deskundigen om te kijken of het gekozen spoor juist is. Dat kan al snel. Volgende maand zijn er twee ruwvoerdagen die zich bij uitstek lenen om alles rondom grasoogst en -bewaring door te spitten. Maak daar gebruik van.

Boerderij Ruwvoerronde

Boerderij organiseert in samenwerking met Limagrain vier kennisdagen: twee over grasteelt en twee over maisteelt. De twee grasdagen worden op 23 en 30 juni gehouden. De eerste dag is in Amen, Drenthe, en de tweede is in Breda, Noord-Brabant. Tijdens deze twee dagen wordt ingestoken op gewas, bodem, bemesting, oogst en voerkwaliteit. Kijk voor meer informatie op www.boerderij.nl/ruwvoerronde

Beheer
WP Admin