<em>Foto: Bert Jansen</em> RundveeNieuws

Europa exporteert fors meer boter en kaas

Europa heeft in de eerste 3 maanden van dit jaar een kwart meer boter en 14% meer kaas geëxporteerd dan vorig jaar, zij het tegen lagere prijzen. Dit blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

De export van melkpoeders daalde met 1%.

Nederland exporteerde juist iets minder boter en bleef achter bij de vergroting van de kaasexport. Het is wel de grootste exporteur van kaas in de EU. De belangrijkste afzetmarkten voor Nederland zijn: Japan, Algerije, Mexico, Zuid-Korea en Egypte.

Gecondenseerde melk grootste exportproduct NL

Het grootste exportproduct van Nederland is en blijft gecondenseerde melk. Daarvan steeg de export in de eerst drie maanden ook met bijna 17% tot meer dan 57.000 ton. Ter vergelijking: de kaasexport bedroeg bijna 32.000 ton. Het tweede exportproduct van Nederland is volle melkpoeder. Ook daarmee is Nederland de grootste exporteur in de EU. De grootste markten zijn Koeweit, HongKong en China.

De sterkste stijging deed zich voor bij de export van boterolie. Daarvan exporteerde Nederland in de eerste drie maanden 11.000 ton, tegenover 2.200 ton in dezelfde periode vorig jaar.

Beheer
WP Admin