Rundveehouderij

Nieuws 2351 x bekeken 2 reacties

Europa exporteert fors meer boter en kaas

Europa heeft in de eerste 3 maanden van dit jaar een kwart meer boter en 14% meer kaas geëxporteerd dan vorig jaar, zij het tegen lagere prijzen. Dit blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

De export van melkpoeders daalde met 1%.

Nederland exporteerde juist iets minder boter en bleef achter bij de vergroting van de kaasexport. Het is wel de grootste exporteur van kaas in de EU. De belangrijkste afzetmarkten voor Nederland zijn: Japan, Algerije, Mexico, Zuid-Korea en Egypte.

Gecondenseerde melk grootste exportproduct NL

Het grootste exportproduct van Nederland is en blijft gecondenseerde melk. Daarvan steeg de export in de eerst drie maanden ook met bijna 17% tot meer dan 57.000 ton. Ter vergelijking: de kaasexport bedroeg bijna 32.000 ton. Het tweede exportproduct van Nederland is volle melkpoeder. Ook daarmee is Nederland de grootste exporteur in de EU. De grootste markten zijn Koeweit, HongKong en China.

De sterkste stijging deed zich voor bij de export van boterolie. Daarvan exporteerde Nederland in de eerste drie maanden 11.000 ton, tegenover 2.200 ton in dezelfde periode vorig jaar.

Laatste reacties

  • agratax(1)

    Uit de aanhef van dit artikel blijkt maar weer, dat productie groei van de grondstoffen nadeliger uitpakt dan omzet stijging in eindproduct. Beduidend meer export van zuivel, dan afgelopen jaren en toch een flut prijs met dank aan de stijging van de melkproductie. Wie is de lachende derde Niet de Boer, hij krijgt zijn kosten nauwelijks betaald. De koper en de handelaar, de ene betaalt een lagere prijs voor zijn product en de andere kan via marge zijn netto omzet vergroten. Beide partijen zijn de boeren dan ook dankbaar voor hun extra inspanning tegen lagere inkomens.

  • deB.


    Dat heeft de handel en fabrieken graag, boeren voor nop heel veel laten melken, dan kunnen ze goedkoop inkopen.

    En wij boeren, trappen er met beide benen lomp in

Of registreer je om te kunnen reageren.