Rundveehouderij

Nieuws 3731 x bekeken

Eerste Belgische geval van Schmallenberg sinds 2011

In de Belgische provincie Namen is recent een besmetting met het Schmallenbergvirus aangetoond.

Volgens Diergezondheidzorg Vlaanderen (DGZ) gaat het om het eerste geval in België sinds 2011. Een verworpen foetus op het melkveebedrijf vertoonde de typische letsels die bij een Schmallenberg-besmetting horen, zoals een waterhoofd. In februari werd ook al melding gemaakt van een besmetting.

Extra oproep van DGZ

Het DGZ roept veehouders op om elk verworpen kalf of lam te melden, zeker wanneer de vrucht misvormingen vertoont. Deze oproep wordt extra gedaan omdat het blauwtongvirus in Frankrijk oprukt richting de Belgische grenzen. Blauwtong veroorzaakt net als Schmallenberg vervormingen aan foetussen en veroorzaakt miskramen.

In Nederland is vorig jaar maart nog een geval van Schmallenburg gemeld. Net als blauwtong wordt dit virus overgebracht door knutten. Door de relatief hoge temperaturen van afgelopen najaar en winter zijn de virusoverbrengende knutten lang actief geweest.

Of registreer je om te kunnen reageren.