Rundveehouderij

Nieuws 11154 x bekeken 28 reacties

Duitse bestuurder vreest: 'Melkprijs naar 17 cent'

Ernstig bezorgd over een verdere prijsval van melk: dat is Bernhard Conzen in Gangelt, voorzitter van de Rijnlandse boerenbond RLV. De Duitse boerenbestuurder vreest dat het richting 17 cent gaat.

U schetst een pessimistisch beeld van de melkprijsontwikkeling. Bedrijfskosten, waaronder pacht, blijven stijgen. U denkt dat het met name leidt tot een slachting onder de bedrijven die onlangs hebben uitgebreid.

"Hoe je het ook wendt of keert. We hebben in de EU 10 miljard kilo melk te veel. Deels door de Russische boycot, maar grotendeels door de forse stijging van de melkproductie in enkele EU landen sinds april 2015. Het einde van de tunnel is nog niet in zicht. De leveringscontracten voor mei (met de Duitse retail) zijn weer 2 cent lager. Ik houd mijn hart vast voor de september-contracten. Volgens analisten hier kan de melkprijs weleens richting 17 cent dalen. We zien al melkprijzen onder de 20 cent. Met de situatie in de legkippen- en varkenssector is erbij hebben we sinds 1945 nog nooit zo'n crisis gehad."

 

Hoe gaat u daar als RLV mee om?

"We zijn geen marktpartij. We proberen wel de omstandigheden voor de veehouders te verlichten. Zo hebben we de Duitse kartelorganisatie gevraagd de prijsvorming bij de zuivelaars en de supermarkten kritisch onder de loep te nemen. Ook hebben we continu overleg met de overheden. Bij de banken dringen we aan op clementie. Richting consument belichten we continue de situatie waarin de agrariërs verkeren."

'Bij de banken dringen we aan op clementie. Richting consument belichten we continue de situatie waarin de agrariërs verkeren.'

 

Hoe is de actuele situatie in het Rijnland?

"Niet veel anders dan in Nederland. De lage melkprijs treft vooral de bedrijven die onlangs (fors) hebben geïnvesteerd. De bedrijven met 50 tot circa 80 koeien, die in veelal afbetaalde, oudere stallen melken en redelijk wat eigen vermogen hebben, redden het wel. De gevolgen beginnen al zichtbaar te worden. Zo heeft een veehouder die zijn bedrijf nog recent uitbreidde van 250 naar 500 koeien plotseling besloten te stoppen en zijn hele veestapel te verkopen. Ook banken worden steeds kritischer."

Melkglas. Melkveehouders kunnen wel eens een verdere verslechtering van de melkprijs voor hun kiezen krijgen. Dat vreest althans de Duitse boerenbestuurder Bernard Conzen.<br /><em>Foto: Hans Prinsen</em>
Melkglas. Melkveehouders kunnen wel eens een verdere verslechtering van de melkprijs voor hun kiezen krijgen. Dat vreest althans de Duitse boerenbestuurder Bernard Conzen.
Foto: Hans Prinsen

 

Wat maakt het de veehouders in het Rijnland extra moeilijk?

"De melkprijs daalt, terwijl de bedrijfskosten stijgen. Pacht is een groot probleem. Door de scherpere mest- en fosfaatnormen stijgt ook de pachtprijs. Deze schommelt tussen de 1.000 en 1.400 euro per hectare. Als je weet dat gemiddeld 20 procent van het areaal in het Rijnland eigendom is en 80 procent gepacht, kun je het effect wel raden."

 

Wie profiteert van deze lage melkprijzen?

"Private zuivelbedrijven met sterke merknamen als Müller en Ehrmann spinnen garen bij deze lage melkprijzen. Ze betalen de gemiddelde prijs van hun concurrenten. Maar de prijzen van hun eindproducten verlagen ze niet of nauwelijks. Ze hebben zeer sterke merken en de hun winsten zijn nu ontzettend hoog. We hebben er daarom bij de kartelorganisatie op aangedrongen om de prijsvorming kritisch onder de loep te nemen."

Laatste reacties

 • farmer135

  17 cent houd niemand lang vol.

 • pinkeltje

  Als het zo is dat er structureel teveel wordt gemolken dan zullen er koppen moeten rollen. Vrijwillig de productie minderen gaan we niet doen en reguleren (quoteren) gaan we ook niet doen dus dat wordt een race to the bottom.

 • agratax(1)

  Als de Duitsers gelijk hebben of bijna gelijk hebben, dan zitten de brood etende profeten van Zalm wel heel ver van de waarheid met hun stijging van de melkprijs einde jaar. Ik heb geen hoge pet op van de Nederlandse stadse economen die de marmeren torens van ABN bemannen, zij staan niet met de poten in de klei, laat staan in de stront. Het enie waar ze goed in zijn, de boeren de "morgen wordt het beter" worst voorhouden. De gevolgen zijn in de varkenshouderij duidelijk, velen hebben het niet gered helaas, maar zijn met schulden gedwongen vertrokken. Nu de melkveehouders en wie volgt??

 • Farmer4life2

  Het wordt inderdaad een slacht partij. De grootste verschillen tussen 2009 en nu is....

  - in de VS veel minder melk kwam, daar rolde veel om.

  - In Europa het quotum er was, wat een remmende werking had op de melkproductie.

 • awhurenkamp1

  Heel velen van ons wilden dit toch... nogmaals. D.D.B. en N.M.V. hebben dit jaren geroepen , maar de zuivel en L.T.O. en BOBOOS banken het kon niet op maar het ergste is ze bekennen geen kleur

 • Gerd

  darum holt man sich ja Rabobanker für einen Vortrag....beim BV
  Rücker 17,50 April

 • knorr888

  interressant

  geen probleem mee

 • hoving1

  Stakkers,wie kan hier verandering in brengen?

 • eg wel

  @ awhurenkamp1,

  L.T.O. kan toch moeilijk zeggen: N.M.V. / D.D.B. jullie hebben gelijk gehad, hadden we maar naar jullie geluisterd in plaats van als een schoothondje achter N.Z.O. aan te lopen?

 • HJ O R

  Hoe meer en hoe sneller de LTO leden dit gaan beseffen door het lidmaatschap op te zeggen hoe beter.
  Iedereen die trouwens de contributie voor die club kan /wil betalen heb ik voor geen knoop armoe mee.

 • Bennie Stevelink

  @eg wel, waarom hebben wij dat gelijk van de NMV/DDB in 2009 niet gezien?

  Vanaf 1958 tot 1983 hadden wij GEEN melkquotering maar WEL een gegarandeerde melkprijs. Hoe kan dat volgens het gelijk van de NMV/ DDB?
  Vanaf 2006 hadden wij GEEN gegarandeerde melkprijs (de prijs vloog alle kanten op) maar nog WEL de melkquotering. Hoe kan dat volgens het gelijk van de NMV/ DDB?

 • wtabak

  Denken de meelopers van de NMV/DDB in Nederland nog steeds dat zij in heel Europa de melkquotering in stand konden houden?? Ook als LTO had gekozen voor in standhouden dan was deze toch afgeschaft.

 • alco1

  Melkhandel is wereldhandel geworden, dat moet men eens gaan begrijpen.

 • eg wel

  @ Bennie,
  2009 was algehele wereldwijde crisis. Het maakt dan niet uit of er wel of geen quotum is. Het neven effect van het quotum is het (in beperkte mate) reguleren van de markt. Het quotum geleidelijk uitbreiden met een of meerdere procenten/jaar(al naar gelang de vraag) was een betere optie, zeker met het aankomende fosfaat begrenzing (in 2002 o.a. door de L.T.O. ondertekend).
  @tabak,
  N.M.V. / D.D.B leden zijn ondernemers die het meepraat cultuur van de L.T.O. beu waren/zijn, en ondernemend genoeg zijn om op te stappen. Dit zijn juist de mensen die een keus durven maken en zeker geen meelopers.
  Het afschaffen van het Europese quotum tegen houden is een utopie, het gaat om het standpunt wat ingenomen wordt.


 • Bennie Stevelink

  @eg wel, dat in 2009 het melkquotum geen invloed had op de melkprijs kwam volgens de NMV/DDB door een bijzondere situatie? In andere situaties zou het melkquotum wel werken?
  @eg wel, laat jij je dit nu zo maar wijs maken? Ben je werkelijk zo naïef om dit te geloven?

 • eg wel

  @ bennie ,

  Door de crisis die begon in 2009 is de handel en het vertrouwen in de verschillende valuta in ernstig mate beschadigd, gevolg was het stilvallen van nagenoeg de hele handel incl melk. Heeft niets met de N.M.V. /D.D.B te maken.
  Mij naïef noemen is nogal suggestief.

 • jhp

  @ eg wel
  Misschien moet je even nakijken wat de melkprijs in 2006 was,
  vergelijkbaar met nu, volgens mij was er toen ook een melkquotum.

 • WGeverink

  Afgelopen week was de varkensprijs hier omgerekend 1.18 Euro $1.735per kg geslacht gewicht. Dat is een prachtige prijs voor de boeren hier. In Nederland was de prijs 1.47 Euro en ik denk niet dat ze daar de rekeningen van kunnen betalen. De dure Euro is een belemmering voor de export en denk maar niet dat door de wereldwijde liberalisatie een gelijk speelveld gecreerd wordt. Je wordt hooguit tegen elkaar uitgespeeld. Door dom door te blijven melken bij verliesgevende prijzen voor een markt die er niet is of waar je te duur voor bent is gewoon oerstom! Melkveehouders hebben veel geld geinvesteerd in grond en gebouwen en zitten zeven dagen per week vast aan hun bedrijf. Dan is toch geen schande als je zegt dat GEEN beloning daarvoor gewoon niet voldoende is?

 • WGeverink

  En bij de weg, is het nu allemaal Noord Amerikaans varkensvlees wat er bij jullie in het winkelschap ligt?

 • leo,s vriend

  eg wel, de nmv/ddb echte ondernemers? waarom staan er op het erf van die mensen dan de grootste nieuwbouwstallen naast het groen uitgeslagen nmv bord?

 • eg wel

  @jhp,
  Melkquotum geeft geen gegarandeerde melkprijs, daarvoor moet je naar het Canada systeem (gesloten grens in combinatie met quotum en een jaarlijks afgesproken prijs)
  @Leo`s vriend,
  Waar zie je die?????

 • WGeverink

  @leo's vriend. Al zouden er groen uitgeslagen NMV/DDB borden in de tuin staan, als je van tevoren weet dat je in het diepe gegooid wordt zal je er toch voor moeten zorgen dat je een beetje mee kan komen met de andere zwemmers. Het bouwen van een nieuwe stal zegt erg weinig over of een boer het wel of niet eens is met de richting die de melkveehouderij op gaat maar zegt meer over de strategie die de boer denkt te moeten aanhouden om te overleven.

 • oorspronkelijk

  verwarring bij mij
  wereldhandel globaal afzetten product.(toch)
  wereldmarkt voor het overschot produceren.(of niet)
  wat zijn er een hoop economische genieën(.kostprijsplaatjes)
  doel moet zijn een vergelijkbare beloning als maatschappelijke trend.

 • Farmer4life2

  Boeren die zeggen dat het quotum nooit weg had gemoeten hebben ongelijk en begrijpen zowel de markt als de regels van het quotum niet.

  Tot 2006 is er vanuit Europa altijd een interventie prijs geweest van 26 cent. Zoals quotum ook hoort te functioneren. Een beperkte levering voor een goede prijs.

  In 2009 was er geen interventie meer, deze is met Spoed op 21 cent gezet om de markt te ondersteunen.

  Het GLB was altijd 3 cent per liter melk. Nu volledig Los gelaten.

  Wanneer er 1% teveel is zijn er tijdelijke strategieën om dit weg te werken.
  - interventie
  - aanjagen van export.
  - consumptie aanjagen

  Helaas is er nu 5% teveel melk waardoor dit alles weinig effect heeft. Door grote vraag uitval van olie landen, instabiliteit in verschillende regio's en economische tegenwind krijg je de melk niet kwijt. Samen met een geringe groei wereldwijd van de melkproductie is dat desastreus voor de prijs vorming.

  OPEC probeert gezamenlijk de olieproductie te verlagen....

  Wij melkveehouders gaan wereldwijd een koude sanering tegemoet. Het enige + punt is er dat RFC het gewoon fantastisch doet. Ondanks alles.
  Voor de rest is het een Contest van de fitste bedrijven wereldwijd!

 • Koen Franken

  Je ziet in al die andere sectoren al veel langer een golfbeweging wat de prijzen betreft , gaat een tijdje goed met als gevolg meer productie wereldwijd , daarna krijg je weer de afvallers . Dit gaat in onze sector ook gewoon gebeuren .

 • leo,s vriend

  Geverink, klopt op zich, ware het niet dat juist die nmv leden de grootste mond hadden over het afschaffen van quotum en de angst voor melkoverschot. laten nou net die "ondernemers" echt grote stallen hebben gebouwd,van 80 naar 200 koeien en meer , en als je dan vraagt waarom? nou, ik wacht rustig tot die kleintjes omvallen, en dan kan ik volgas door...............

 • WGeverink

  Ik heb geen DDB/NMV bordjes gezien maar wel overal grote nieuwe stallen. Moet ik er bij vertellen dat ik ook niet echt om die bordjes gezocht heb. Maar als ik jouw moet geloven is er bijna niemand lid van lto...@ leo's vriend! Toch heb ik het vermoeden dat dat niet het geval is. Op zich is er nog helemaal niks mis mee als die DDB/NMV boer netjes met aangekocht quotum zijn grote nieuwe stal volgezet heeft. Ook is een DDB/ NMV boer niet tegen uitbreiden maar tegen productie zonder planning, overproductie en lage prijzen.

 • Farmer4life2

  Verschil is dat LTO leden achter de bestuurders aan lopen. LTO heeft zelf gezegd dat alles goed kwam en we niet explosief hoefden te groeien. Voor iedereen was er op korte en lange termijn groei mogelijk...

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.