Rundveehouderij

Nieuws 2939 x bekeken 2 reacties

DMK-leveranciers melken minder

DMK krijgt duidelijk minder melk van de leveranciers dan een jaar geleden. Volgens het Duitse zuivelconcern reageren de veehouders daarmee op de prijsmalaise.

DMK signaleert als sinds begin april een dalende aanvoer en stelt dat, waar vorig voorjaar een plus in de aanvoer merkbaar was van 3 procent, er nu een min valt waar te nemen van 1% tot 1,5%, wat neerkomt op zo'n 4% minder aanvoer vergeleken met vorig voorjaar.

DMK tegen ingrijpen vrije markt

"Tegen die achtergrond wijst het grootste zuivelbedrijf in Duitsland ingrepen in de vrije markt en in functionerende structuren zonder meer van de hand," zo meldt het concern. De markt doet zijn werk en boeren reageren daar op, al zal de malaise nog niet op korte termijn zijn verdwenen, meent het bedrijf.

Om die reden is DMK wel voorstander van liquiditeitshulp van de overheid aan melkveehouders. Dit met name om een financieel gezien moeilijke periode te overbruggen.

'Handel moet solidair zijn en verantwoordelijkheid nemen'

De handel en de supermarkten worden ook opgeroepen om zich terughoudend op te stellen en hun marktmacht niet te gebruiken ten koste van de boeren, maar solidariteit te betonen en verantwoordelijkheid te nemen voor een goede verwaarding van zuivel. DMK zelf doet ook het nodige, zo meldt het. Het heeft zichzelf een uitgebreid kostenbesparingsprogramma opgelegd.

'Zuivelcrisis niet alleen maar aanbodscrisis'

DMK wil in zijn berichtgeving ook nog een keer duidelijk maken dat de huidige zuivelcrisis niet alleen maar een aanbodscrisis is, die is ontstaan na het einde van de quotering. In 2014 werd wereldwijd al ruim 10 miljard kilo meer geproduceerd dan in het jaar ervoor, vooral dankzij goede vraag uit China en Rusland, die kort daarop wegviel.

Frankrijk zoekt steun voor wél ingrijpen zuivelmarkt

Het bericht van de Duitse zuivelreus om niet in te grijpen in de zuivelmarkt komt op een moment dat Frankrijk druk doende is  om steun te verwerven voor een plan om juist wel in te grijpen in de melkveehouderij. Dit onder druk van de eigen melkveehouders. In de voorbije weken is er daarom ook regelmatig overleg geweest met de Duitse overheid en Duitse melkveehoudersorganisaties om steun te verwerven voor zo'n plan.

Bij een deel van de Duitse melkveehouders en zuivel bestaat er ook inderdaad sympathie voor, maar DMK moet er in ieder geval niets van weten, maakt het duidelijk.

Laatste reacties

  • H.Grotenhuis1

    Melken alle melkleveranciers minder OF zijn er melkleveranciers afgehaakt en leveren de overblijvers meer melk ? Ik gok het laatste.

  • BO(skabout)ER

    Duitsland is anders als nederland Grotenhuis.

Of registreer je om te kunnen reageren.