In Digiklauw worden de gevonden klauwafwijkingen en scores geregistreerd.</p> <p><em>Foto: Henk Riswick</em> RundveeNieuws

CRV wil klauwgezondheid in NVI

Door gericht te fokken op klauwgezondheid is het aantal klauwproblemen bij melkkoeien met 20% tot 30% te verminderen. Dat stelde CRV-fokkerijspecialist Pieter van Goor tijdens de Boerderij Inspiratiedag Klauwgezondheid op de Dairy Campus in Leeuwarden. Hij pleit er dan ook voor om de fokwaarde voor klauwgezondheid in te bouwen in de NVI.

CRV heeft dat ook ingebracht in het GES dat de NVI vaststelt. Vanuit Digiklauw zijn veel gegevens bekend over klauwproblemen van de dochters van de in Nederland ingezette stieren. Ongeveer 10% van de melkveehouders werkt ermee.

In 2015 zijn bijvoorbeeld van 30.000 vaarzen en 80.000 koeien de klauwscores ingevoerd. Hieruit blijkt duidelijk dat dochters van stieren met een goede (genomic) klauwgezondheidsindex veel minder klauwproblemen vertonen dan die van stieren met een lagere index. Vaarzen van Atlantic, die een index van 109 heeft scoren 23% minder problemen dan die van Paramount (index 96). Bij koeien loopt het verschil op naar 41%. Daarbij gaat het om krap 5.000 gescoorde dochters.

CRV werft deelnemers aan Digiklauw

“Het grote aantal data maakt de lage erfelijkheidsgraad van 7% meer dan goed”, aldus Van Goor. “De betrouwbaarheid is hierdoor hoog; bij de jongste stieren met minder dochters natuurlijk wat minder dan bij de oudere.” Daarom werft CRV ook meer deelnemers aan Digiklauw.

2 obstakels voor klauwgezondheid in NVI

Voor opname van de klauwgezondheidsindex in de NVI zijn 2 obstakels. Ten 1e is de financiële waarde van een punt verschil in index niet bekend. Gemiddeld kosten klauwproblemen €53 per koe per jaar, maar de spreiding tussen de bedrijven is groot.

Daarnaast zijn alleen van in Nederland en Vlaanderen ingezette stieren Digiklauwgegevens bekend. Buitenlandse stieren zijn via verwantschappen wel in te schatten, maar worden daardoor snel over- of onderschat, wat de verschillende spermaleveranciers kan bevoor- of benadelen. “Uitrol van Digiklauw naar andere regio’s waar CRV actief is, zal dat probleem op termijn verkleinen”, zegt Van Goor.

Twitter mee over #klauwgezondheid tijdens de Inspiratiedag Klauwgezondheid

Beheer
WP Admin