Rundveehouderij

Nieuws 1738 x bekeken

ABN Amro verwacht prijsdaling voor vleeskalveren

Als gevolg van de zwakke economische situatie is de Europese kalfsvleesconsumptie sinds 2007 met gemiddeld 1,5% per jaar gedaald.

ABN Amro stelt in zijn nieuwste 'Visie op Sectoren' dat de consumptiedaling door economisch herstel tot stilstand is gebracht, maar er zal niet direct sprake zijn van hernieuwde groei naar de traditionele afzetlanden Frankrijk en Italië. De kalversector moet op zoek naar nieuwe afzetmarkten zoals de VS, China en het Midden-Oosten. Als gevolg van de afzetdaling is de productie van kalfsvlees ook verlaagd.

Ondernemerschap tonen

In 2015 zijn er in Nederland ruim 900.000 kalveren geslacht, een daling van ruim 1,5% ten opzichte van 2014. Die productiedaling kan volgens de bank niet voorkomen dat de opbrengstprijzen dit jaar toch zo'n anderhalf procent lager uitkomen dan in 2015. 2015 was geen slecht jaar voor de kalverhouderij. De contractprijzen lagen volgens de bank 5% boven de prijzen van 2014. De hogere contractprijzen konden niet voorkomen dat het rendement toch onder druk stond. Dat wordt veroorzaakt door lagere toeslagrechten en toename van de kosten, met name de mestafzetkosten stegen afgelopen jaar een paar procent. Voor de komende jaren verwacht de ABN Amro blijvende druk op het rendement door het wegvallen van de toeslagrechten. Hierdoor lopen de opbrengsten tot 2020 met circa 20% terug. Dit vraagt nog meer ondernemerschap van de kalverhouders, zij moeten meer grip krijgen op hun kostprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.