<em>Foto: ANP</em> RundveeNieuws

Weidegang met 2 maten gemeten

De weidegang van melkvee wordt door de sector en de overheid op een verschillende manier gemeten.

Het is de ambitie van het kabinet om in 2020 80% van de koeien weidegang te bieden, terwijl in het Convenant Weidegang is afgesproken dat ten minste 81,2% van de melkveebedrijven weidegang moeten toepassen. De sector kijkt naar het aantal bedrijven, terwijl de overheid naar het aantal koeien kijkt, zoals statistiekbureau CBS de weidegang registreert.

Zo nodig opnieuw overleggen

“Het kabinet zal jaarlijks de gegevens met betrekking tot weidegang beoordelen om te bezien of het ambitieniveau van 80% koeien met weidegang binnen bereik komt. Zo nodig zal het kabinet opnieuw in overleg treden met de convenantspartijen om te bezien welke aanvullende maatregelen nodig zijn”, schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Percentage bedrijven met weidegang hoger dan koeien

Uit de cijfers blijkt dat het percentage bedrijven met weidegang iets hoger is dan het percentage koeien (69%) met weidegang. Dat komt omdat kleinere melkveebedrijven vaker weiden dan grotere bedrijven. Van het totaal aantal door het CBS geregistreerde melkkoeien met weidegang voldoet 6% niet aan de norm van 120 dagen per jaar en minimaal 6 uur per dag.

Beheer
WP Admin