Rundveehouderij

Nieuws 6391 x bekeken 11 reacties

Weidegang met 2 maten gemeten

De weidegang van melkvee wordt door de sector en de overheid op een verschillende manier gemeten.

Het is de ambitie van het kabinet om in 2020 80% van de koeien weidegang te bieden, terwijl in het Convenant Weidegang is afgesproken dat ten minste 81,2% van de melkveebedrijven weidegang moeten toepassen. De sector kijkt naar het aantal bedrijven, terwijl de overheid naar het aantal koeien kijkt, zoals statistiekbureau CBS de weidegang registreert.

Zo nodig opnieuw overleggen

"Het kabinet zal jaarlijks de gegevens met betrekking tot weidegang beoordelen om te bezien of het ambitieniveau van 80% koeien met weidegang binnen bereik komt. Zo nodig zal het kabinet opnieuw in overleg treden met de convenantspartijen om te bezien welke aanvullende maatregelen nodig zijn", schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Percentage bedrijven met weidegang hoger dan koeien

Uit de cijfers blijkt dat het percentage bedrijven met weidegang iets hoger is dan het percentage koeien (69%) met weidegang. Dat komt omdat kleinere melkveebedrijven vaker weiden dan grotere bedrijven. Van het totaal aantal door het CBS geregistreerde melkkoeien met weidegang voldoet 6% niet aan de norm van 120 dagen per jaar en minimaal 6 uur per dag.

Laatste reacties

 • Annahoeve Meerveld

  W.eidegang gaat nog veel meer afnemen komende jaren,omdat veel kleine boeren stoppen door de slechte inkomens en de almaar toenemende burocratie /mestwetgeving . ondanks dat de nederlander gemiddeld tegen grote/mega bedrijven is, word de grote boer meer gestimuleerd dan de kleine doordat regels voor grote goedkoper zijn ,toeslagen naar grote (hoeveelheid) gaan en kortingen bij afname van grote hoeveelheid oplopen .en dat terwijl de grote boer de koeien vaak niet buiten laat
  De kantum toeslag van de melkfabriek is vaak veel hoger bij een groot bedrijf die niet weid dan de toeslag voor weidemelk bij een klein bedrijf ,om maar een voorbeeld te geven, dekosten voor de controle van Qlip zijn gelijk per bedrijf of je 20 koeien melkt of 300 terwijl de risico's van de grote ook groter zijn (zou per liter melk moeten worden gerekend) .Weidegang echt stimuleren kan door ruimere mest normen (+10%b.v.)omdat weidende koeien minder efficient met mest engras omgaan en ruime weidegang premie zodat de (kleinere) weidende boer merkt dat hij echt gewaardeerd word en niet alleen met de mond maar ook metterdaad

 • deer123

  Helemaal mee eens Annahoeve Meerveld

 • kleine boer

  100% waar!!

 • farmer135

  Helemaal mee eens !

 • maatje 1904

  Helemaal mee eens maar zal wel nooit gebeuren.

 • frl

  Ik erger me al kapot als ze van uit de zuivel spreken over volledige weidegang bij 6uur 120 dagen , volgens mij is dit een deel van de dag.
  In de jaren 80 toen ik op de lagere landbouwschool zat , was volledige weidegang dag en nacht weiden ,alleen overdag weiden beperkte weidegang ,dit lijkt mij juist (volksverlakkerij)

 • hooghoes

  Zo is het anna hoeve meerveld

 • alco1

  Weidegang promotie heeft de consument laten denken dat het ook beter is voor de koe.
  Nou waar dit wel zo is, die moet zijn stal eens laten nakijken.
  Voor het beeld zijn koeien in de wei natuurlijk geweldig, maar het levert ons helemaal niets op.
  De anti's hebben er alleen een middel bij gekregen om mee te schoppen.
  En voor dat iemand weer begint met "License to produce", moet eerst maar even uitleg geven waarom geitenmelk zo goed van prijs is en die komen ook nooit buiten.

 • kleine boer

  Alco1 hoezo levert het ons niks op? Toch vreemd dat ze in de lage kosten landen bijna tot amper een stal hebben dat is dan erg dom volgens jou ze konden dus veel goedkoper nog werken als ze er een dure luxe stal neer zouden zetten....Het moet bij je bedrijf passen dat is het verschil maar bij voldoende huiskavel en niet te natte grond blijft het toch veruit het goedkoopst en zeker het makkelijkst deur open en klaar zoniet dan zou je het beweiden eens na moeten laten kijken...

 • A1967

  Alco1, je kunt het ook omdraaien, diegenen die zeggen dat de stal beter is moet zijn kennis van beweiden en de infrastructuur van zijn percelen eens nakijken.
  Voor de duidelijkheid, er zijn grote bedrijven met een nieuwe stal die dag en nacht weiden .

 • alco1

  Oh ho. Ik zeg niet tegen weidegang te zijn.
  Zeer zeker niet en bij een goede situatie zeer zeker financieel aantrekkelijk.
  Het gaat mij er om dat de anti's geen argumenten in de mond gelegd moeten worden.
  Ik heb de hele discussie gevolg over de fosfaatrechten in de tweede kamer en hoe vaak ik dat woord "weidegang" wel niet gehoord heb als zijnde het dat het niet anders kan.
  Het moet niet gaan om getallen.
  Net als bij de biggen aantallen. Er moeten niet allerlei wetten over gemaakt worden. Het zelf kunnen beslissen moet blijven.
  "De wal keert het schip overal".

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.